Minister Jeanine Hennis op het Binnenhof
Volledig scherm
Minister Jeanine Hennis op het Binnenhof © ANP

Chroom-6 buiten spuitcabine basis Woensdrecht

Buiten twee spuitcabines op het Logistiek Centrum Woensdrecht van het ministerie van Defensie is stof terechtgekomen met een geringe hoeveelheid van de giftige chroom-6-verf. Minister Jeanine Hennis van Defensie heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Bij een controle van de spuitcabines begin september bleek dat de filters niet goed werken. Stof werd gevonden achter het filter in het afvoerkanaal en in een beperkt deel van de hangar waar de cabines staan. Daarna zijn de werkzaamheden meteen stilgelegd. Bij nader onderzoek bleek dat er een geringe hoeveelheid chroom-6 in het stof zat.

Het roestwerende chroom-6 is een zeer giftige, kankerverwekkende stof die ook nog eens slecht voor het milieu is. Als iemand maar een klein beetje inademt kan dat veel ongemakken veroorzaken. Chroom-6 is gebruikt in verf bij Defensie, maar ook in verf op oude treinen. Het kan alleen vrijkomen als de verf wordt verwijderd.

Inmiddels hebben 2400 mensen die binnen Defensie met chroomhoudende verf werken of hebben gewerkt zich laten registreren bij een speciaal meldpunt. 767 mensen hebben zich gemeld voor een gezondheidsonderzoek omdat ze klachten hebben of ongerust zijn.

Uit onderzoek door de GGD Zuid-Limburg blijkt dat er op de Defensie-bases in Brunssum en Eygelshoven geen risico's zijn voor blootstelling met chroom-6 of andere zware metalen.