Volledig scherm
© ANP

ChristenUnie: Tijdelijk contract voor starter huizenmarkt'

DEN HAAG (ANP) - Jongeren die het ouderlijk huis of een studentenwoning verlaten, moeten gemakkelijker een onderkomen kunnen vinden. Dat vindt de ChristenUnie. Het kan door middel van een 'starterscontract' voor een tijdelijke huurperiode in een daarvoor aangewezen huis, overweegt Kamerlid Carola Schouten.

Huurder en verhuurder weten hierdoor waar zij aan toe zijn, stelt de politica. De tijdelijke huurperiode (in een bescheiden en daardoor betaalbaar huisje) moet voldoende zijn om door te stromen naar een huis met een gewoon huurcontract of naar een koopwoning. De huurperiode moet echter weer niet zo lang zijn dat er op een gegeven moment feitelijk geen sprake meer is van een starter, aldus Schouten.

Ze denkt aan een periode van 5 jaar. Na de studie gaan mensen er in 5 jaar vaak financieel op vooruit. En binnen 5 jaar is het in de meeste gemeenten ook wel haalbaar om nieuwe woonruimte te vinden. Bovendien kunnen ze die 5 jaar al ingeschreven staan voor een sociaal huurhuis, in het plan van de ChristenUnie.

Dinsdagavond behandelt de Tweede Kamer de begroting voor Wonen.