Volledig scherm
ANP

Celstraffen geëist voor beleggingsfraude VSM

ALMELO (ANP) - Vier voormalige kopstukken van het beleggings- en investeringsbedrijf Vastgoed Solide Maatschappij (VSM) moeten volgens het Openbaar Ministerie (OM) een half tot 4 jaar de cel in wegens beleggingsfraude. Twee andere oud-directieleden moeten volgens het OM taakstraffen van 120 en 240 uur krijgen. De strafeisen werden woensdag bekendgemaakt bij de rechtbank in Almelo, waar deze hele week het strafproces tegen de zes plaatsvindt.

Het OM acht bewezen dat de verdachten tussen 2005 en 2010 zo’n 12 miljoen euro van in totaal zo’n 27,5 miljoen aan ingelegde gelden van particulieren hebben verduisterd. Ook zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting en valsheid in geschrifte. De zes verdachten kunnen ook ontnemingsvorderingen tegemoetzien, zo liet officier van jusititie Wim Bollen weten.

Hoofdverdachte Paul T. (46) hoorde de hoogste straf tegen zich eisen. Hij zou volgens het OM ook tientallen valse facturen hebben ingediend, goed voor meer dan 3 miljoen euro, om er zijn luxueuze levensstijl mee te onderhouden. Omdat T. eerder is veroordeeld wegens beleggingsfraude, wil justitie dat hij ook een destijds voorwaardelijke straf van 3 maanden nog uitzit.

Gouden bergen

Tegen twee verdachten werden celstraffen van 2 jaar geëist, tegen een vierde een halfjaar.

VSM beloofde beleggers gouden bergen, zoals vaste, hoge rentes. Van meet af aan rezen de kosten echter de pan uit. Volgen justitie beloonden de eigenaren zich riant en sluisden ze via een netwerk van bv’s geld naar zichzelf door. Woensdagmiddag en donderdag houden de advocaten hun pleidooien. De rechtbank doet op 17 oktober uitspraak.