Volledig scherm
© ANP Kippa

Carice van Houten en Halina Reijn openhartig in Antiglamour

AMSTERDAM - Carice van Houten en Halina Reijn leven zogenaamd een glamourleven, maar achter de schermen stelt het niet veel voor.

Dat betoogden de schrijfsters van het stijlboek Antiglamour maandag op hun eigen boekpresentatie in Amsterdam.

In aanwezigheid van bevriende BN’ers als Géza Weisz, Manuel Broekman en Derek de Lint namen Carice en Halina het eerste exemplaar in ontvangst van hun uitgever.

Naast het uitwisselen van beautytips en hun favoriete adressen, zijn de bevriende actrices behoorlijk openhartig in Antiglamour. Carice van Houten: "Het is een soort interview dat we helemaal zelf mochten redigeren. We zijn wel vaker openhartig in de media, maar als we interviews van onszelf teruglezen, is het toch vaak anders verwoord. We hebben ons kwetsbaar opgesteld en zijn open geweest, maar je kunt natuurlijk niet je hele ziel blootleggen in het boek."

Nieuwsgierig

Hoewel de bevriende actrices het fraai vormgegeven boek aanvankelijk voor vrouwen schreven, ontdekken ze in hun eigen vriendenkring dat ook veel mannen er graag doorheen bladeren en er nieuwsgierig in lezen.

Voor het hoofdstuk ‘Mannen kijken’ trokken Halina en Carice gewapend met een fotocamera de stad in om interessante mannen aan te spreken. Halina: "Opvallend, ze vonden het totaal geen probleem zich te laten fotograferen. Dat vond ik er erg leuk om te doen."

Outsiders

Halina (38) en Carice (37) bespreken in Antiglamour ook hun vriendschap. Carice: "Wat ons bindt, zit heel diep. Vroeger waren we allebei outsiders, hoorden we er eigenlijk niet bij. We waren allebei enorme nerds; stille, witte meisjes. We hoorden allesbehalve bij de populaire kinderen." Op de boekpresentatie zei Halina de elegantie en de humor van Carice te benijden, andersom bewondert Carice het rotsvaste geloof en vertrouwen van Halina.

Het boek Antiglamour past volgens beide vrouwen bij de nieuwe fase van hun leven. "Meer creëren, minder uitvoeren", omschrijft Halina deze nieuwe levensfase. Carice: "Ik heb al een album gemaakt en ben al een tijdje bezig met een eigen film. We zijn er allebei heel erg aan toe om meer de touwtjes in handen te krijgen. Bij een film of in een toneelstuk ben je toch meer onderdeel van een machine."

Tijdens het schrijven botste het wel eens tussen Carice en Halina, die allebei een andere werkwijze hadden. Zo bleek Halina gedisciplineerder, terwijl Carice in haar eigen tempo aan de slag wilde. Samen achter de ‘typemachine’ bleek geen goed idee, waarop beide vrouwen apart van elkaar anekdotes op gingen schrijven. Carice schreef een aantal stukken in Los Angeles tussen de opnames door van de tv-serie Game of Thrones.