Volledig scherm

Burgemeester Vos: stenen gooien Steenbergen is uiterst laffe daad

STEENBERGEN - Al zes jaar woont het grote gezin Haji Ali Mohammed in Steenbergen. Een van de zonen wordt zaterdagochtend door zijn voetbalvriendje opgehaald. "Wat is er nu toch bij jullie gebeurd?", klinkt het oprecht verbaasd.

De van origine Somalische jongen haalt zijn schouders op. "Ik lag al te slapen, heb er niet veel van mee gekregen." De voorruit is aan diggelen, dat wil zeggen het voorste glas van de dubbele ramen. Het is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw raak in Steenbergen. Rond half een krijgt de politie eerst een melding uit de Kruitweg. Tien minuten later slaan vandalen ook toe aan de Binnenvest, bij de Somalische familie. Terwijl de ene jongen op zijn fiets stapt richting voetbalveld, komt zijn oudere broer aan de deur. Vader heeft geen behoefte om te praten. Een foto maken van de kapotte ruit mag wel. De jongen was nog wel op toen hij de klap en glasgerinkel hoorde. "Het was verder stil op straat, maar we hoorden een scooter hard weg rijden."

Baksteenincident
De jongen gelooft niet dat er een verband is met de aanslagen eerder die avond in Parijs en het baksteenincident. Hij zoekt het eerder in de verhitte discussies over een mogelijk asielzoekerscentrum. Maar de postbode, tegenstander van een azc, denkt dat het verband er wel is. "De wereld raakt op drift, mensen gaan rare dingen doen. Het is vandaag maar goed dat Steenbergen nog geen opvangcentrum heeft." concludeert ze. De buurman wil nog wel gezegd hebben geen problemen met het Somalische gezin te ondervinden. "Je ziet het, de jongens voetballen, spelen met vrienden op straat. Maar dat ziet de buitenwacht niet. Belachelijk."

Buurtonderzoek
Vijfhonderd meter verderop aan de Kruitweg is de politie zaterdagmorgen bezig met een buurtonderzoek. Afgaande op de nachtelijke melding zou bij de Steenbergse statushouder Ismaeel Mohamed Hamid opnieuw een poging gedaan zijn een steen door de ruit te gooien. De ruit is niet gesneuveld. Het kapotte glas van maandag, toen het gezin voor het eerst getroffen werd, is overigens nog niet vervangen. Aan de deur zegt de Eritreeer dat zijn huis dit keer geen doelwit was. "Nee, nee. Bij mij waren ze niet. Even verderop bij een ander gezin wel."

Hamid kent het Somalische gezin wel. "Groot gezin. Acht kinderen. Niet leuk", klinkt het bedroefd en tegelijk ook een tikje opgelucht. Het is niet alleen om hem te doen.

Extra surveillance
Politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage snapt de terughoudendheid wel. "De mensen kunnen er zelf weinig aan doen. Wij hebben de twee meldingen ontvangen en daar ook buurtonderzoek en extra surveillance op uitgezet. Als de gezinnen behoefte hebben aan veiligheidsmaatregelen, kunnen ze dat zelf aangeven." Naast extra surveilleren, kunnen de mensen voorzien worden van een noodknop, zodat ze de politie onmiddellijk kunnen waarschuwen."

Extra waakzaam
Burgemeester Joseph Vos veroordeelde zaterdag het zoveelste Steenbergse incident rondom de vluchtelingenproblematiek. "Afschuwelijk wat er is gebeurd, een uiterst laffe daad ook. Mijn gedachten gaan uit naar de twee getroffen gezinnen." Vos hoopt uit het diepst van zijn hart dat iedereen zijn kalmte bewaart. Over de aard van extra voorzorgsmaatregelen wijdt de burgemeester niet uit. "We zijn extra waakzaam. Dat geldt voor politie, maar laat dat ook voor burgers gelden."