Volledig scherm
© ANP

Brunei klaar voor staatsbezoek Beatrix

BANDAR SERI BEGAWAN (ANP) - Duurzaamheid en een gevarieerde economie zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het staatsbezoek van koningin Beatrix aan het sultanaat Brunei Darussalam.

De koningin, die vergezeld wordt door prins Willem-Alexander en prinses Máxima, wordt daar maandagmorgen (4 uur Nederlandse tijd) verwacht.

Schema
Op het vliegveld van de hoofdstad Bandar Seri Begawan staat het kroonprinselijk paar van Brunei klaar voor de eerste begroeting. Het gezelschap wordt daarna naar het immense paleis Istana Nurul Iman gebracht, waar sultan Hassanal Bolkiah zijn gasten officieel zal verwelkomen.

In de hoofdstad zijn triomfbogen opgericht om de Nederlandse gasten te verwelkomen. Aan de waterkant en langs de route van het vliegveld naar de stad hangen Nederlandse vlaggen.

Bezoek
Het is de eerste keer dat een Nederlands staatshoofd het in 1984 onafhankelijk geworden land bezoekt. Drie jaar geleden, toen ambassadeur Hans Jansing zijn geloofsbrieven aanbood, kwam de mogelijkheid van een staatsbezoek voor het eerst ter sprake.

In januari 2011 bracht de sinds 1967 regerende sultan een kort bezoek aan Den Haag, waarna de plannen verder gestalte kregen. Het door olie en gas steenrijke Brunei zoekt hulp bij het zoeken naar andere inkomstenbronnen en wil samenwerking bij de bescherming van het tropisch regenwoud dat 70 procent van het sultanaat bedekt.

Bedrijfsleven
Volgens Jansing liggen op beide vlakken goede mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven. In het kielzog van de koningin komt onder de vleugels van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) een groep ondernemers mee.

De Nederlandse aanwezigheid in Brunei, dat een kleine hoek beslaat van het met Indonesië en Maleisië gedeelde eiland Borneo, beperkte zich tot nu toe voornamelijk tot Shell, dat al decennia lang een belangrijke rol speelt bij de winning van olie en gas. Dinsdag staat dan ook een bezoek aan het hoofdkantoor van Shell op het programma.