Volledig scherm
© anp

Brandweer vraagt burgers om zelf brandjes te blussen

De brandweer in Nederland roept burgers in bepaalde delen van het land op om tijdens de jaarwisseling kleine brandjes zelf te blussen. Dit om de capaciteit van de brandweer optimaal in te kunnen zetten. Hierdoor kan de brandweer zich concentreren op de grotere incidenten.

Quote

Als mensen bellen voor kleinere zaken, dreigt het gevaar dat we niet op tijd zijn voor grotere gevallen

Cyriel Hamstra, Veiligheidsregio Groningen

De korpsen in Amsterdam, Den Haag, Hollands Midden, Rotterdam en de Veiligheidsregio Groningen roepen mensen op brandjes in eerste instantie zelf te lijf te gaan met een emmer water of zand. Het zelf blussen van de brandjes is volgens de korpsen alleen mogelijk als er geen gevaar dreigt. Bij twijfel over het gevaar dienen burgers gewoon de alarmlijn te bellen. De brandweer hoopt met de oproep de beschikbare capaciteit beter in te kunnen zetten.

Initiatief
Het initiatief van de actie komt van het korps Haaglanden. Het korps stelt dat een klein buitenbrandje 'prima met een emmer water of zand te blussen is'. Volgens Haaglanden gaat het dan bijvoorbeeld om 'een kerstboom die midden op straat ligt en niet in de buurt van een auto, een vuilnisbak of straatmeubilair.' De regio Haaglanden krijgt op een normale dag ongeveer 70 meldingen binnen. Tijdens de jaarwisseling zijn dat er wel 1.500 binnen een paar uur.

Groningen
De Veiligheidsregio Groningen doet ook mee aan de actie. ,,Dit is redelijk brandweerbreed het beleid. We zijn de hele nacht op pad en als er dan ergens buiten een prullenbakje in de brand staat, waarderen we het zeer als mensen zelf het initiatief nemen om te blussen'', aldus woordvoerder Cyriel Hamstra.

Volgens Hamstra kan het voortdurend bellen van de brandweer zelfs gevaarlijk zijn: ,,Als een woning of een auto in de brand staat, dan is het natuurlijk logisch om de brandweer te bellen. Maar oud en nieuw is gewoon de drukste dag en nacht van het jaar voor ons en wij zijn vaak al op pad voor de grotere incidenten. Als mensen bellen voor de kleinere zaken dan dreigt toch het gevaar dat we niet op tijd zijn voor de grotere gevallen.''

Rotterdam
Het korps Rotterdam stelt belang te hechten aan de eigen verantwoordelijkheid van burgers, maar volgens het korps is het ook geen probleem als mensen toch de brandweer bellen. ,,Veiligheid staat immers altijd voorop'', aldus de voorlichter van het korps Rotterdam.

Verantwoordelijkheid
De roep vanuit de brandweerorganisatie om eigen verantwoordelijkheid van de burgers is niet nieuw. De brandweer heeft de afgelopen jaren de focus meer en meer verschoven naar preventie. Gerichte acties met betrekking tot rookmelders en brandveiligheid moeten ervoor zorgen dat brand minder snel uitbreekt en de inzet van de brandweer in een aantal gevallen kan worden voorkomen. De brandweer is actief bezig met voorlichting, bijvoorbeeld in het studentenleven en op scholen.

Niet alle korpsen doen mee aan de zelfblusactie. In Limburg-Zuid, Gelderland en Utrecht bjvoorbeeld geven woordvoerders aan genoeg capaciteit te hebben tijdens de jaarwisseling om alle meldingen aan te kunnen.