Volledig scherm
Desi Bouterse. © ANP

Bouterse herkozen als president Suriname

Desi Bouterse (70), die in mei met zijn partij de parlementsverkiezingen van Suriname won, is door het parlement wederom gekozen als president. Nationale Democratische Partij (NDP)-partijgenoot Ashwin Adhin wordt vicepremier van het land. De oud-legerleider kreeg steun van tweederde van de 51 parlementariërs.

De herkiezing van Bouterse stond eigenlijk al vast; de oppositie had aangegeven zich niet te verzetten tegen zijn kandidatuur. Toch is het bijzonder dat Bouterse is herkozen. Hij is de tweede president sinds de onafhankelijkheid van Suriname (in 1975) die een tweede termijn vervult.

Bouterse won afgelopen mei met zijn NDP de verkiezingen. Was het vijf jaar geleden voor vriend en vijand nog een verrassing dat het Surinaamse volk voor de oud legerleider koos, nu wezen alle peilingen er al op dat Bouterse als winnaar uit de bus zou komen.

Bittere pil
De overwinning van Bouterse was opnieuw een bittere pil voor zijn tegenstanders. Niet dat ze het politiek helemaal oneens met hem zijn, maar hij is en blijft de man die in 1982 vijftien politieke tegenstanders liet vermoorden en daarvoor nog steeds niet berecht is. Ook voor de Nederlandse regering is dat de reden om de diplomatieke relatie met de ex-kolonie op een laag pitje te houden.

Zijn veroordeling voor betrokkenheid bij drugshandel speelt daarbij ook een rol. Het maakt het er voor Nederland niet makkelijker op de koele houding los te laten. Iedereen in Suriname weet dat Bouterse in 1980 als jonge sergeant leiding gaf aan een militaire staatsgreep en dat hij zich in de jaren erna ontpopte als een meedogenloze dictator.

Vertrouwen
Desondanks heeft hij opnieuw het vertrouwen van het grootse deel van het volk gekregen. Dat heeft hij te danken aan zijn charisma en een gebrek aan alternatieven, is de meest gehoorde analyse. Het feit dat hij net zo makkelijk met jongeren als met ouderen praat, met arbeiders en met buitenlandse staatshoofden en iedereen het gevoel geeft dat hij je serieus neemt, geeft hem die grote populariteit.

Daarbij komt dat de meeste Surinamers er de afgelopen vijf jaar op vooruit zijn gegaan. Ook de oppositie heeft zich inmiddels neergelegd bij nog een periode Bouterse als president van het land. Dat komt onder meer doordat Bouterse al snel na de verkiezingen alle partijen heeft uitgenodigd voor overleg.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement