Volledig scherm
De, buste van Godfried Schalken in Made © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Borstbeeld van Godfried Schalcken onthuld in Made “Niemand kan meer om Godfried heen”

MADE - Godfried Schalcken is terug in Made, zijn geboorteplaats. Vrijdagmiddag werd een borstbeeld van de beroemde ‘fijnschilder’ onthuld bij de hervormde kerk aan de Lucia Eijckenstraat, de kerk waar Schalckens vader voorganger was.

De Bredase kunstenares Iris Stolk is de maakster van het bronzen beeld. Een werkgroep van de Madese heemkundekring begon anderhalf jaar geleden met de voorbereiding.

Aanleiding was de grote overzichtstentoonstelling die het Dordrechts Museum aan Made’s beroemdste zoon wijdde.

“We wilden bereiken dat niemand meer om Godfried Schalcken heen kon”, zegt Gerard Beckers van de heemkundekring. “Dat was ons doel. Hij moet bekend blijven. Dit beeld geldt als een blijvende herinnering aan hem voor de Madese bevolking.”

Toespraak
“Hoe zou Godfried Schalcken zelf op dit beeld hebben gereageerd? Dat vroeg ik me eigenlijk wel af”, zei Beckers in zijn toespraakje. “Maar kijkend naar een van zijn laatste zelfportretten, waarop hij trots een medaille toont, zal hij hebben gedacht: ‘dit heb ik op zijn minst verdiend’.

Schalcken was wel een beetje verliefd op zichzelf.” De schilder, die leefde van 1643 tot 1706, was in zijn tijd erg succesvol. Hij stierf als een vermogend en gevierd kunstenaar. Zijn werken hangen nu in belangrijke musea over de hele wereld.

Beckers is blij dat Schalcken nu ‘terug’ is in Made: “We merkten de afgelopen maanden al dat het hier erg leeft. Ruim dertig Madese winkeliers hingen grote reproducties van zijn schilderijen op in hun zaak. En de acties van het Dordrechts Museum hielpen natuurlijk ook.

Zo mochten alle bewoners van de Godfried Schalckenstraat voor half geld de tentoonstelling bezoeken.

Het beeld van de schilder werd vrijdagmiddag onthuld door voorzitter Louis van Suijlekom van de heemkundekring. Kees van Meel, oud-stadsdichter van Breda, droeg na de onthulling een gedicht aan Godfried Schalcken op.