Volledig scherm

Boeren Den Hout in spagaat om nieuwe Stelvenseweg

DEN HOUT – Ze zitten er flink mee in hun maag. De boeren René Rovers en Leo van Gils en Conny van der Schriek van Zorgboerderij Levensvreugde in Den Hout. Want wat als ze straks bezwaar gaan maken tegen het verleggen van de Stelvenseweg? Dat wordt dan een keuze tussen hun eigen bedrijf en het door hen geliefde Den Hout. “We zitten niet te wachten op scheve gezichten”, zegt Van Gils.

De Stelvenseweg gaat op de schop en sluit straks niet meer aan op de Bromtol-rotonde – die ook wordt aangepakt – maar buigt af naar de Weststadweg. Dwars over de percelen van Van Gils en Rovers. Dat zou het einde van Rovers’ bedrijf betekenen, schetst hij.

Hoewel het bestemmingsplan nog moet worden aangepast en de drie nog zienswijzen en bezwaar kunnen indienen, denken ze dat de nieuwe Stelvenseweg er komt, zoals de gemeente Oosterhout wil. En als ze succesvol bezwaar maken en de ombuiging er niet komt, vrezen ze scheve gezichten vanuit de rest van het dorp.

Het is een keuze tussen bedrijf en Den Hout. Als de drie - en eventueel anderen - bezwaren indienen tegen het verleggen van de Stelvenseweg, kan die weg er op den duur misschien wel helemaal niet komen. Dat willen ze het dorp, waar Rovers, Van Gils en Van der Schriek als vrijwilligers enorm actief zijn, niet aandoen. "Die keuze houdt me enorm bezig", zegt Rovers.

Of zoals Van Gils het zegt: "Ik wil die weg niet, maar ik wil ook niet op mijn geweten hebben dat Den Hout niet meer fatsoenlijk in en uit het dorp kan.”