Volledig scherm
Lodewijk Asscher. © ANP

'Bijstandsontvanger moet naar uitzendbureau'

DEN HAAG (ANP) - Bijstandsontvangers moeten meer gebruikmaken van uitzendbureaus om aan de slag te raken. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zei dat woensdag in een overleg met de Tweede Kamer. Bijstandsgerechtigden moeten ook tijdelijk werk aanvaarden. Dat levert werkervaring op en is goed voor hun zelfvertrouwen, zei Asscher.

Uit onderzoek van zijn departement bleek enkele maanden terug dat bijstandsontvangers vaak nogal vrijblijvend denken over de sollicitatieplicht. Ze willen vooral werk waar ze 'zin in hebben' en willen niet te ver reizen. Slechts een derde is ingeschreven bij een uitzendbureau.

Asscher deed zijn uitspraken nadat VVD-Kamerlid Matthijs Huizing had betoogd dat veel laaggeschoold werk hier door Oost-Europeanen wordt gedaan, terwijl er een grote groep Nederlanders thuis zit met een uitkering.

Asscher ondertsreepte dat wie kan werken, ook moet werken. Wel tekende hij aan dat een verplichte inschrijving bij uitzendbureaus niet veel zin heeft. Uitzendbureaus selecteren zelf degenen die zij kansrijk achten.