'Bezuinigingen cultuur niet per 2013'
DEN HAAG – De bezuinigingen in de cultuursector kunnen niet per 1 januari 2013 worden ingevoerd. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in zijn advies aan staatssecretaris Halbe Zijlstra. De raad wil een overgangsperiode van 2013 tot 2015.
Die is nodig om onherstelbare schade aan de sector te voorkomen, laat hij vrijdag weten.
Verschraling
De bezuiniging van 125 miljoen euro voor de basisinfrastructuur leidt tot grote verschraling, aldus de Raad voor Cultuur. Enkele duizenden arbeidsplaatsen zullen verdwijnen en het inkomen van minstens evenveel zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) loopt gevaar. Ook in de sectoren die (deels) afhankelijk zijn van de cultuursector, zoals horeca, vervoer en toeleveranciers krijgen met de gevolgen te maken.
De raad ziet het meest in een mix van bezuinigingsmodellen met een algemene korting voor alle sectoren. Kwaliteit staat voorop bij de beoordeling wat minder kan.
Cultuurkaart
De Cultuurkaart moet blijven of in elk geval een vorm daarvan, vindt de raad. Met die kaart kunnen scholieren in het voortgezet onderwijs 15 euro besteden aan onder meer theater, bioscoop en museum. De kaart speelt volgens de raad een onmisbare rol in de opvoeding van jongeren.
Ook moet de BTW-verhoging van 6 naar 19 procent worden teruggedraaid, schrijft de raad in het "Advies bezuiniging cultuur 2013-2016, Noodgedwongen keuzen".
Toegankelijkheid
De toegankelijkheid tot cultuur wordt minder voor 'alle' bevolkingsgroepen, is de conclusie van de Raad voor Cultuur. Musea moeten mogelijk hun deuren een of meer dagen per week sluiten, er is minder geld voor films, theater- en dansbezoekers moeten verder reizen en de toegangsprijzen zijn hoger. Kunstenaars zullen hun werk moeilijker kunnen verkopen.
De totale bezuiniging in de cultuursector bedraagt 200 miljoen euro. De Raad voor Cultuur adviseert de staatssecretaris over 125 miljoen. Zijlstra heeft de overige 75 miljoen zelf al ingevuld. In de nieuwe infrastructuur moeten instellingen voldoen aan beoordelingscriteria als kwaliteit, publiek, ondernemerschap en educatie. De raad voegt er innovatie en experiment en culturele verscheidenheid aan toe.
Eind 2010 zijn er op talloze plekken protesten tegen de bezuinigingen geweest.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verloren Generatie
Oud-minister Winsemius: politici durven tegenwoordig geen risico te nemen
Als minister stond hij aan de wieg van het milieubewustzijn in de jaren 80. Pieter Winsemius over het decennium waarin milieu een collectieve zorg werd. ,,Ineens gingen de ogen open.'' -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Dit zijn wij
Verlangen naar de tijd van het vroegere Indië
De onafhankelijkheid van Indonesië zorgde voor de komst van ruim 300.000 Indische Nederlanders. Ze verrijkten de samenleving met hun keuken, leefstijl en muziek, maar verlangen nog altijd naar de tijd van het vroegere Indië. Tempo doeloe met ‘Blue Diamond’ Riem de Wolff en ‘Tante Lien’ Wieteke van Dort. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
Dit Zijn Wij
Wij zijn Generatie Y!
Wij zijn geboren tussen circa 1980 en 1995. Wij zijn de eerste Millennials, wij zijn uw toekomst. We gamen een groot deel van onze vrije tijd. Zonder supersnel internet kunnen we niet leven. We appen en luisteren naar muziek terwijl we andere dingen doen. Niet voor niets noemen ze ons soms Generatie Einstein. Dit is Generatie Y! -
Hoe de waardevolle gasbel veranderde in The Dutch Disease
Met de gasbel van Slochteren kreeg Nederland een ongeëvenaarde schat in de schoot geworpen, eind jaren ’50. Daardoor zat een hele generatie er warmpjes bij. Anno 2017 resteert de kater. Het geld is op en de Groningers zijn boos. -
Dit Zijn Wij
Furby of Tamagotchi? Jumpen of hakken? En meer dilemma's
Nostalgie is van alle generaties. Generatie Y (geboren tussen 1980 en 1995) kan daar over meepraten. Gelukkig maar dat smaken verschillen. Vecht de oneindige strijd nu voor eeuwig uit door jouw favoriet te kiezen.