Volledig scherm

Beurse schouders van alle gelukwensen

Donderdag 14 juni 2007, VOETBAL – Tweeëntwintig kersverse olympiërs en een overgelukkige Fries met de naam Foppe zagen gisteravond rond half elf een visioen van vijf ringen boven de Euroborg. Foppe de Haan, de architect van het succes, kreeg beurse schouders van alle gelukwensen.

„Dit is fantastisch. Ik heb twee dikke zoenen van Erica Terpstra gekregen. We zijn de eersten die zich voor de Spelen hebben gekwalificeerd. Toen ik in 2004 begon, zei KNVB- directeur Kesler dat we de Spe­len moesten halen. ‘Nou, dat doen we’, heb ik gezegd. En dat heb ik gedaan.”

De bondscoach had zich de afgelopen weken geregeld kritisch over zijn eigen ploeg uitgelaten, maar gisteravond had hij louter lovende woorden. „Het was een wedstrijd waarin wij als ploeg zijn opgestaan. We zijn veel spelers kwijtgeraakt, ook nog Aissati op de valreep. Dat was een grote brok creativiteit. Maar als team hebben we dat gecompenseerd. De tegenstander had veel meer kwaliteiten, maar wij hadden fighting spirit.”

De Haan stak niet on­der stoelen of banken dat hij een zo sterk mogelijk team naar China zal sturen. Dus mogelijk ook met kanonnen als Ruud van Nistelrooij als dispensatiespeler. „ Dat speelt zeker door m’n hoofd. Als het moet ga ik op de fiets naar Ma­drid om hem te halen.”Ook zijn spelers hadden in de Euroborg een moordavond. Voor de ogen van bondscoach Marco van Basten schreef de generatie Ron Vlaar historie.

Ryan Donk, die wegens een ongeluk van zijn zus een loodzware week achter de rug had, bleef een volle minuut in trance op het veld liggen. Ryan Babel vloog iedereen in de armen, invaller- doelman Kenneth Vermeer wist niet meer wie hij allemaal moest vastpakken. Het was lichtjaren geleden (1952) dat Nederland zich voor het laatst voor de Olympische Spelen plaatste. Maceo Rig­ters, uitgekozen tot man van de wedstrijd, schroomde niet om grote woorden te gebruiken. „ Ik ben ontzettend trots op dit team.”‘Dit is fantastisch. Ik heb twee dikke zoenen van Erica Terpstra gekregen’

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement