Volledig scherm
Koning Willem-Alexander bewondert het drieluik De Hooiwagen in de tentoonstelling van Het Noordbrabants Museum. © Marc Bolsius

Beste Brabantse Cultuur van 2016: 'Niemand kon om Bosch heen'

Lijstjestijd! In december wordt alles gerangschikt, van oliebollen tot de meest invloedrijke Nederlander. Wij maakten een top tien van de beste cultuur uit Noord-Brabant. Het meest memorabele optreden, de mooiste expositie, het beste album - noem maar op. We tellen af tot oudejaarsdag. Vandaag: Jheronimus Bosch op nummer 1.

Het was de gebeurtenis van Brabant die landelijk en internationaal grote indruk maakte. Met ruim 420.000 bezoekers uit heel de wereld ook de grootste publiekstrekker van afgelopen jaar, werd Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie een expositie waar je niet omheen kon.

Zoveel werken van Bosch in de stad waar hij 500 jaar geleden geboren werd. Het was - net als in 1967 - druk en er werd geklaagd. Er werd ook geruzied met het Prado in Madrid waar de schilderijen van Bosch later te zien waren.

Maar iedereen was het over eens: dit was een historische gebeurtenis misschien wel de laatste keer dat zoveel werken van Bosch bij elkaar waren.

Jheronimus Bosch in 3 minuten

De Brabantse Cultuur Top 10 is samengesteld door (freelance) journalisten van Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad en BN DeStem. Donderdag 29 december stond de volledige lijst in de kranten.