Volledig scherm
Bauke Mollema op Alpe d'Huez. © ANP

Belkin wantrouwt Spanjaarden in Tour

ALPE D'HUEZ - Ploegleider Nico Verhoeven heeft de Spaanse wielrenners donderdag na de 18de Touretappe op de Alpe d'Huez impliciet beschuldigd van dopingpraktijken.

De ploegleider van Team Belkin moest lijdzaam toezien hoe de Nederlanders Bauke Mollema en Laurens ten Dam een mindere dag moesten bekopen in het algemeen klassement. Terwijl het Belkin-duo in de derde Tourweek slijtage vertoont, rukt de Spaanse armada op. Met name de prestatiecurve van Joaquim Rodriguez roept bij Verhoeven vragen op. Nadat hij in de Pyreneeën geen rol van betekenis speelde, is de Katoesja-renner inmiddels opgeklommen naar de 5de plaats in het algemeen klassement.

Na een voor zijn doen opvallend sterke klimtijdrit behoorde Rodriguez ook donderdag op de Alpe d'Huez tot de uitblinkers. De klimmer finishte als 5de, ruim 1 minuut voor geletruidrager Chris Froome.

Spaanse methode
"Rodriguez is een Spanjaard. Die hebben een methode om in de derde week van de Tour beter te worden. Het is goed dat Contador er op Alpe d'Huez doorheen zakte, want ook hij was sterk in de tijdrit", zeg Verhoeven.

Ook Belkin-coach Merijn Zeeman was op de 'Nederlandse berg' sceptisch. "Ik zie een aantal renners op het einde van de Tour beter worden. Fysiologisch kan dat niet. Misschien dat zij sneller herstellen dan anderen."

Uitleg nodig
Ook voor Zeeman is de progressie van Rodriguez dubieus. "Hij begint ineens Froome de loef af te steken, duidelijk de beste renner in de Tour. Dat is opvallend. Je kunt daar van alles over denken. Hoe hij dat doet, moet Rodriguez maar zelf uitleggen."

Lees het hele artikel vrijdag in de krant of via de iPad app