Volledig scherm
© KNGF

Belasting voor hulphonden in Dongen afgeschaft

DONGEN- Houders van blindengeleidehonden en gehandicaptenhonden worden in 2017 vrijgesteld van hondenbelasting. De gemeenteraad van Dongen stemde afgelopen week in met een motie hiervoor. Volgens fractievoorzitter Mieke Breugelmans wordt er steeds meer gebruik gemaakt van hulphonden.

"Die verblijven het eerste jaar in een pleeggezin. De hond is dan bij de houder en niet bij de eigenaar van de hond." Breugelmans diende eerder al een verzoek in om de gehele hondenbelasting af te schaffen maar dat kreeg weinig steun in de raad. Deze keer kreeg ze bijna de hele raad mee. Behalve van de Dongense VVD. Die is van mening dat de verantwoordelijkheid bij de houder ligt.

"Er zijn genoeg belastingverordeningen waarbij mensen een korting kunnen aanvragen als ze het niet kunnen betalen", zegt Henny Vlasveld. Momenteel betaalt een eigenaar van een hond 76,56 euro en elke volgende hond 132,12 euro. Voor hulphonden die in het kader van hun opleiding in Dongen verblijven bij een pleeggezin hoeft dat niet meer. Voorwaarde is wel dat het pleeggezin een contact heeft met een erkende organisatie.