Volledig scherm
© Thinkstock

Basisscholen dreigen met lege klassen tegen flexwet

EASTERMAR - Basisscholen protesteren tegen de Wet werk en zekerheid en dreigen complete klassen naar huis te sturen.

De scholen zeggen in problemen te komen omdat ze invalskrachten veel sneller in vaste dienst moeten nemen.

Basisscholen mogen nu nog in 3 jaar tijd een onbeperkt aantal tijdelijke contracten uitdelen. Daardoor kunnen zij een zieke leraar voor een paar dagen vervangen door een invaller, zonder die in vaste dienst te hoeven nemen.

Vast contract
Volgens de nieuwe Wet werk en zekerheid, die op 1 juli 2015 ingaat, moeten echter ook basisscholen zich gaan houden aan de stelregel dat werknemers na 2 jaar een vast contract krijgen en maximaal 2 tijdelijke contracten achter elkaar mogen krijgen. Dat betekent dat een invaller, als hij 3 keer misschien maar een dag heeft gewerkt, de 4de keer recht heeft op een vast contract.

"Dat kunnen we niet betalen", stelt Jan Sijtsema van de coöperatie CBO Fryslân. Hij heeft daarom alle ouders van de bijna 200 scholen onder zijn hoede opgeroepen minister Asscher van Sociale Zaken te overstelpen met brieven. En als dat niet helpt, dreigt hij de nieuwe wet in november al een week in praktijk te brengen: door kinderen bij vervangingsproblemen naar huis te sturen. "Ook ouders komen dan in de problemen."

Flexcontracten
Hij krijgt steun van de sectororganisatie PO-raad en van scholen uit andere delen van het land. De Algemene Onderwijsbond vindt het onbegrijpelijk dat de basisscholen protesteren. "Die actie moeten ze meteen stoppen. Wij zijn klaar met de eeuwige flexcontracten in het onderwijs", reageert woordvoerder Thijs den Otter. "Er zijn ook andere oplossingen, zoals een vervangingspool met mensen in vaste dienst." Minister Asscher sluit zich daarbij aan.

Maar, werpt Sijtsema uit Friesland tegen, zij hebben al zo'n pool en dat is op piekmomenten niet genoeg, bijvoorbeeld tijdens een griepgolf.