Volledig scherm
2e prijs Worldpressfoto, Berlijnse muur (1986)

Baby Holger: 1 van de slachtoffers van de Berlijnse muur

BERLIJN - Er zijn veel dramatische verhalen over mensen die vluchtten van het oosten naar het westen in de tijd dat de Berlijnse muur er nog stond.

Het verhaal van Ingrid en Klaus H. is ronduit tragisch.

Vluchtpoging
Het jonge Oost-Duitse paar wilde zijn baby Holger niet laten opgroeien in de DDR. Klaus was op z'n 17e bij een eerdere vluchtpoging opgepakt en had daardoor nauwelijks nog uitzicht op een maatschappelijke toekomst. Moeder Ingrid (20) gaf onderwijs en haar stond de indoctrinatie door het Oost-Duitse regime tegen.

De 2, die elkaar hadden ontmoet op een jongerenreis naar Moskou, probeerden in januari 1973 te vluchten. Ze verstopten zich in de vrachtwagen van een West-Berlijnse kennis, in grote kratten: Klaus in 1 krat, Ingrid met hun 15 maanden oude baby Holger in een ander.

Huilen
Bij de grens duurde de controle langer dan gebruikelijk. De ouders werden nog zenuwachtiger dan ze al waren toen de baby begon te huilen. Om diens geluid te smoren legde Ingrid, die in paniek raakte, haar hand op de mond van de kleine Holger.

De DDR-grenswachten vonden niks verdachts en lieten de vrachtwagen passeren. De vlucht was een succes, maar toen de wagen stopte en aan de westelijke kant de kratten werden geopend, bleek Holger niet meer te ademen. Ingrid wist niet dat haar baby behalve bronchitis ook middenoorontsteking had, waardoor de jongen niet in staat was door z'n neus te ademen. De moeder had haar baby doen stikken.

Holger is een van de slachtoffers van de Muur. In totaal werden 138 mensen doodgeschoten bij een vluchtpoging; 251 stierven voor, tijdens of vlak na controles.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement