Volledig scherm
Lodewijk Asscher © ANP

Asscher: geschokt over antisemitisme jongeren

Minister Lodewijk Asscher van integratie is geschokt door de uitkomsten van een onderzoek naar de oorzaken van antisemitisme onder jongeren. 12 procent van de moslimjongeren denkt 'niet zo positief' over Joden in Nederland. Asscher vindt de uitkomsten 'zeer ernstig' en noemt het 'schokkend' dat er zoveel negatieve gevoelens in Nederland zijn ten opzichte van de Joodse gemeenschap.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de incidenten tussen Israël en de Palestijnse gebieden vaak antisemitisme uitlokken.

De onderzoekers concluderen verder ook dat het bezoeken van stadions voor voetbalwedstrijden antisemitische uitingen uitlokt. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Asscher daarover: ,,Onwenselijk vind ik het schijnbaar achteloze gebruik van het woord Jood als scheldwoord en de dynamiek in het voetbalstadion.'' Asscher is 'zeer verontrust' over de hoge mate van vooroordelen tussen jongeren onderling. Die zijn er ook van de kant van autochtone jongeren over jongeren van allochtone afkomst.

Asscher noemde in een toelichting op zijn Kamerbrief antisemitisme en vooroordelen 'zeer hardnekkig'. Hij vreest dat antisemitisme nooit helemaal zal verdwijnen.

Eerder dan gepland
Het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut lekte maandag uit via De Telegraaf. Asscher was oorspronkelijk van plan om nader onderzoek te doen naar de conclusies uit het rapport, om dan uiteindelijk na de zomer het rapport met een uitgebreide kabinetsreactie naar de Tweede Kamer te sturen.

De onderzoeksbureaus die erbij betrokken waren, waren dat met hem eens, schrijft Asscher. Maar nu het rapport op straat ligt en al onderwerp van discussie en speculatie, is het niet meer mogelijk openbaring van het rapport nog langer op te houden.