Volledig scherm
Halal-vlees bij een filiaal van Albert Heijn. Het supermarktbedrijf stopt aanstaande vrijdag de verkoop van vlees van onverdoofd ritueel geslachte dieren. Albert Heijn zal wel vlees van verdoofd geslachte dieren als halal blijven verkopen. ANP Photo

AH stopt verkoop vlees onverdoofd geslachte dieren

ZAANDAM (ANP) - Albert Heijn stopt aanstaande vrijdag de verkoop van vlees van onverdoofd ritueel geslachte dieren. Het op die manier verkregen halal-vlees wordt vooral door moslims gekocht. Albert Heijn zal vlees van verdoofd geslachte dieren als halal blijven verkopen.

Het voldoet volgens Albert Heijn aan de halal-norm. Dat hebben certificerende instellingen en leveranciers van de supermarktketen het bedrijf verzekerd.

De marktleider maakte de koerswijziging maandag bekend. Albert Heijn introduceerde het halal-vlees twee weken geleden in zijn schappen. Vorige week ontstond ophef over het onverdoofd slachten nadat het televisieprogramma Radar daar aandacht aan had besteed. Hierna ontving Albert Heijn duizenden protesten.

Ritueel geslachte runderen en schapen worden onverdoofd geslacht. Bij Albert Heijn werden kippen en kalkoenen op halal-wijze wel verdoofd geslacht. De Dierenbescherming zei maandag tevreden te zijn met de beslissing, omdat dit onnodig dierenleed voorkomt.

Het is de vraag of de islamitische klanten van Albert Heijn het vlees van vedoofd geslachte dieren als halal zullen accepteren. ,,We kunnen ons voorstellen dat er mensen zijn die daar anders over denken. Er zijn rekkelijken versus preciezen'', aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming.

De Stichting Halal Voeding en Voedsel (HVV), die in Nederland toeziet op het keurmerk Halal Tayyib, kon maandag nog geen reactie geven op de actie van Albert Heijn. De Stichting Halal Service Benelux, die het keurmerk Halal Correct uitgeeft, was niet bereikbaar voor commentaar.