Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp

Agent uit Almelo verdacht van lekken

Een politieman van de eenheid Oost-Nederland wordt verdacht van het op grote schaal lekken van vertrouwelijke informatie. Dat schrijft De Telegraaf. Tegen de 52-jarige Ton D. uit Almelo loopt zowel een intern als een strafrechtelijk onderzoek.

De politie stelt:
-Het onderzoek dat nu loopt, moet aantonen aan wie er informatie is verstrekt en op welke schaal dat is gebeurd
-Het gaat om een op zichzelf staande zaak, er zijn geen andere betrokkenen
-De politiemedewerker zou in de privé-sfeer hebben gelekt, niet naar criminelen
-De medewerker is direct de toegang tot politiepanden en-systemen ontzegd
-Er loopt zowel een intern als een strafrechtelijk onderzoek

D. zou volgens de krant informatie hebben doorgespeeld naar criminelen. De politie weerlegt dit en stelt dat de verdachte gelekt zou hebben in de privé-sfeer. Hij heeft geen toegang meer tot politiesystemen.

Binnen dezelfde eenheid zijn dit jaar sinds augustus vijf andere politiemedewerkers ontslagen of geschorst wegens ontoelaatbaar gedrag, waaronder het lastigvallen van vrouwen, bedreiging in de persoonlijke sfeer en doorspelen van informatie.

In april werd een agent opgepakt wegens het runnen van een wietkwekerij.

Onschuldig tot het tegendeel bewezen is
Het verhaal van de krant is volgens de politie 'wat voorbarig': ,,Ook voor politiemensen geldt dat zij onschuldig zijn tot het tegendeel is bewezen. In dit geval wordt onderzocht of er strafbaar is gehandeld."

De politie benadrukt 'eerlijkheid en betrouwbaarheid hoog in het vaandel te hebben staan'. ,,We starten dan een onderzoek, dat in het uiterste geval kan leiden tot ontslag en vervolging. Daar zijn we heel transparant in. Dit zijn uitzonderlijke situaties."