Volledig scherm
© HH

'Afperser familie De Mol doet alles voor kick'

HILVERSUM - Heeft de afperser van John en Linda de Mol een domme fout gemaakt door in hoogsteigen persoon gebak te bestellen?

"Nee, dat hoeft helemaal niet", zegt Hans Slaman, veiligheidsadviseur van vermogende Nederlanders. "De afperser kan van de spanning een enorme kick krijgen. Dat gevoel kan hij heel bewust opzoeken."

De politie is nog altijd met man en macht op zoek naar een oudere man die half september een doos met gebak en een dreigbrief liet bezorgen bij John de Mol. Het personeel van de banketbakkerij in Blaricum wist zich te herinneren hoe de man eruit zag, waarna een compositietekening is gemaakt.

Stapje verder
"Het bestellen van zo'n doos gebak is voor de afperser een moment van ultieme druk", vertelt Slaman, die jaarlijks 10 afgeperste particulieren en bedrijven in Nederland adviseert en beveiligt. "De afperser ziet dat zijn dreigementen bepaalde reacties tot gevolg hebben. Daarin kan hij steeds een stapje verder gaan, om de kick en het machtsgevoel te blijven ervaren. Afpersers vinden het geweldig om bekende Nederlanders en de politie naar hun pijpen te laten dansen."

Slaman sluit niet uit dat de man die de doos met gebak voor John de Mol bestelde van niets wist en is ingezet door de échte dader of daders. "Maar dan zou hij zich inmiddels al wel bij de politie hebben gemeld."