Schietpartij bij het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk.
Volledig scherm
Schietpartij bij het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk. © FPMB Erik Haverhals

Advocaat verdachte moord Linda van der Giessen: 'hij is tot wanhoop gedreven'

ZEVENBERGEN/BREDA - De man die ervan wordt verdacht op 10 augustus 2015 Linda van der Giesen uit Zevenbergen te hebben doodgeschoten, moet donderdag weer voor de rechter verschijnen. In de pro formazitting wordt bepaald hoe het proces zal worden gevoerd. John F. zit sinds zijn aanhouding in de cel. De zitting zou om 14:30 uur beginnen, maar dat werd een half uur uitgesteld.

De 28-jarige verpleegster uit Zevenbergen werd maandag 10 augustus vorig jaar neergeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk.

De verdachte uit Zevenbergen, de ex-vriend van het slachtoffer, meldde zich een dag later op het politiebureau. Sindsdien zit hij vast. In februari werd tijdens een zitting bekend dat John F. voor twee maanden ter observatie naar het Pieter Baan Centrum werd gestuurd. Gedragsdeskundigen van het Pieter Baan bekeken of hij ziek was en of het mogelijk was dat hij ten tijde van het incident een psychose had, zoals de verdachte eerder beweerde.

Fouten
​De zaak is veelbesproken vanwege het politieonderzoek voorafgaand en rondom de moord. Een onafhankelijke externe commissie onderzocht recent nog het politieoptreden. De commissie bestaat uit oud-burgemeester Bas Eenhoorn, voormalig hoofdofficier van justitie René Craemer en oud-korpschef van politie Peter Vogelzang.

Wapen
Door de fouten die de politie maakte, is Van der Giesen niet goed beschermd en moet haar zoontje de rest van zijn leven zonder moeder leven, stelde Peter Schouten, de advocaat van de partner van Van der Giesen. De jongen lijdt daardoor volgens hem schade; emotioneel, maar ook financieel. Haar ex John F. heeft bekend dat hij schoot. De twee hadden een bewogen relatie met aangiftes over en weer. De vermoorde vrouw heeft begin augustus twee keer aangifte gedaan. Daarbij meldde ze dat F. een wapen had.

Volg de zaak hieronder aan de hand van de tweets van onze verslaggever ter plaatse.