Volledig scherm
© Thinkstock

Actiecomité 380kV Halderberge is 'voorzichtig optimistisch' over tracé hoogspanningsverbinding

OUDENBOSCH -Waar actiecomité 380kV Halderberge zich in juli nog grote zorgen maakte over de inspraak rond de nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Rilland en Tilburg, is de groep nu voorzichtig positief gestemd.

TenneT en het ministerie van Economische Zaken lijken meer open te staan voor de inbreng van actiecomités, schrijft woordvoerster Carine van de Riet in de jongste nieuwsbrief van de actiegroep. "Er is meer aandacht voor het noordelijk A17-Amertracé waar onze voorkeur naar uitgaat en dat wekt vertrouwen voor de toekomst. Ook de gemeente Halderberge lijkt zich meer dan ooit uit te spreken voor het noordelijke traject ten westen van de snelweg A17."

Het comité hamerde al langer op een onderzoek naar deze variant omdat dat doorsnijden van open landschap zo veel als mogelijk voorkomt. "We hopen dat ook bij anderen doordringt dat het noordelijk tracé het meest juiste alternatief is."

Intussen zijn er overlegsessies geweest tussen netbeheerder TenneT, de diverse lokale actiecomités en betrokken gemeentes, onder meer over knelpunten.

Eind 2016 vinden onderzoeken plaats naar de milieu effecten die de verschillende tracévarianten hebben. In het voorjaar van 2017 wordt het zogeheten voorkeursalternatief vastgesteld, waarin ook economische en technische aspecten zijn meegenomen.