Volledig scherm
Foto: ANP

50-plussers vrijen steeds vaker onveilig

AMSTERDAM - Wereldwijd neemt het aantal 50-plussers met een soa enorm toe. In Nederland is sprake van een stijging in alle leeftijdsgroepen. Grote zorgen zijn er over de groeiende groep ouderen met hiv.

Van de bijna elfhonderd Nederlanders die in 2011 de diagnose hiv te horen kregen, was 20 procent 50 jaar of ouder. In voorgaande jaren was dat nog 14 procent. De verwachting is dat over tien jaar 30 procent van alle hiv-geïnfecteerden (midden 2012 bijna twintigduizend) ouder zal zijn dan 60 jaar. Het gaat hierbij vooral om mannen die seks hebben met mannen.

Wereldwijd neemt het aantal 50-plussers met een seksueel overdraagbare aandoening (soa) enorm toe. Uit onderzoek blijkt dat dit aantal in Groot-Brittannië de afgelopen tien jaar is verdubbeld, net als in de VS en Canada. In Nederland is geen sprake van een verdubbeling. Het aantal soa's bij ouderen stijgt, maar dit is het geval in alle leeftijdsgroepen, stellen Marianne van der Sande van het RIVM en Gé Donker van gezondheidsonderzoeksinstituut Nivel.

Meer aandacht voor veilig vrijen onder 50-plussers zouden Van der Sande en Donker verstandig vinden. Ouderen voelen zich niet aangesproken door de op jongeren gerichte campagnes.

Lees het hele verhaal van Saskia Wassenaar maandag in de krant of via de iPad app