Volledig scherm
Merab Jordani © Proshots

5 jaar geleden: Merab Jordania koopt Vitesse (video)

Exact vijf jaar geleden kocht Merab Jordania Vitesse. De Arnhemse club was als eerste Nederlandse club ooit in buitenlandse handen gekomen.

“Beste vertegenwoordigers van de media. Niet schrikken: Vitesse gaat vanaf nu voor de landstitel. Ik kan uren volpraten, over waar we vandaan komen, waar we staan, maar ik ga u vertellen waar Vitesse naartoe gaat. We gaan met de nieuwe eigenaar voor de landstitel”, aldus Maasbert Schouten, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Vitesse 5 jaar geleden op de persconferentie van de bekendmaking van de overname van Jordania.

Jordania had grootste plannen met de Gelderse club. Vitesse dacht direct na het aanstellen om binnen drie jaar kampioen te kunnen worden. Dat bleek te hoog gegrepen voor Vitesse. De hoogste notering van de Arnhemmers was de vierde plaats.

Ruzie
In zijn tijdperk bij Vitesse kwam Jordania vaak in opspraak. Zo had de Georgiër meerdere keren algemeen directeur Johan de Wit bedreigd. Hij kreeg daarom een stadionverbod in de Gelredome. Daarnaast hadden trainers als John van den Brom en Fred Rutten problemen met de toenmalige clubeigenaar.

Jordania verkocht Vitesse in oktober 2013 aan de Russische miljardair Alexander Tsjigirinski.