2 miljoen dode bijen in Molenschot: Vijf vragen over fipronil
MOLENSCHOT - Bij een kweker in Molenschot ging het fout bij het gebruik van een gewasbeschermingsmiddel met daarin fipronil. Tijd voor vragen en antwoorden.
1. Wat is fipronil?
Het is een insecticide die verwerkt wordt in middelen die gebruikt worden bij het bestrijden van ongedierte. Het gaan dan onder meer om teken, mijten, muggen, vliegen, mieren en kakkerlakken.
2. Waar komt fipronil vandaan?
Het spul is in 1987 ontwikkeld door het Franse chemisch en farmaceutische concern Rhône-Poulenc. Het kwam in 1993 voor het eerst op de markt en daarna is de formule een aantal keren doorverkocht aan andere bedrijven. Sinds 2003 is het in handen van BASF, globaal gezien het grootste multinationale chemieconcern.
3. Gaan bijen ook dood als ze fipronil binnenkrijgen?
De stof werkt op een manier die alleen voor ongewervelde dieren een dodelijke uitkomst heeft. Daar vallen ook bijen onder. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft aangegeven dat het middel een hoog risico inhoudt voor bijen. In Frankrijk was de verdenking dat de stof leidde tot een verhoogde bijensterfte voldoende aanleiding om fipronil in 2004 van de markt te halen. Ook in Italië is het middel in de ban gedaan.
4. Is het gebruik van het middel in de rest van Europa onomstreden?
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit heeft naar het gebruik van het middel voor het behandelen van zaden gekeken. Als gevolg daarvan is de insectide door de Europese Commissie op een lijst van toegelaten middelen gezet. Dat besluit had een looptijd van tien jaar en die eindigt volgend jaar. BASF heeft te horen gekregen dat het aanvullende studies op tafel moet leggen over de risico's van het middel voor zaadetende vogels, zoogdieren en bijen. Bovendien heeft de Europese Commissie in 2013 de voorwaarden aangescherpt. De reden was dat uit onderzoek gebleken was dat met fipronil behandelde zaden een hoog acuut risico vormen voor bijen. Er gelden strenge beperkingen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met deze stof. Zo mag het niet gebruikt worden bij sierplanten.
5. Wat gebeurt er met een mens die de insecticide binnen krijgt?
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het voor de mens ingedeeld bij de matig toxische stoffen. Blootstelling aan fipronil kan leiden tot schade aan nieren, lever en schildklier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
-
Verloren Generatie
Gullit: een boegbeeld, mensenmagneet en optimist
Ruud Gullit groeide als voetballer uit tot een levend symbool van de jaren 80. Als aanvoerder van het gouden Oranje van 1988 uiteraard, maar ook als activist, zanger, stijlicoon en man van de wereld. Een portret aan de hand van drie ontmoetingen. -
Patatgeneratie
Coffeeshopmagnaat: Het was me niet om het geld te doen
Wat ooit 's werelds grootste coffeeshop was, is nu een opslagplaats van verweesde spullen. Aan het plafond hangt een metersgrote octopus. Op de grond staat een centrifuge om joints voor te draaien. Vijf toonbanken naast elkaar geven een indruk van de immense volksstromen uit Zeeland, België en Frankrijk die hier hun wiet kochten. -
1
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
PREMIUMCOLUMN
Wacht even... een kruisbeeld van vóór de kruisiging?
Het sterkste verhaal van de week leek uit Rucphen te komen. Kruisbeeld van tweeduizend jaar oud teruggevonden, zag ik op de agenda van de redactie.
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
-
-
Patatgeneratie
De ware horrorfile: die niet op de radio is, maar waar je wel in staat
Een file is een file, zou je zeggen. Mooi niet. Je hebt de spookfile, de kijkfile, de recordfile, de protestfile, van alles wat. De allerergste is de file die niet op de radio is, maar waar je wel in staat. -
Dit zijn wij
Wat is je ware leeftijd? Doe de test!
Je moeder die gekleed gaat in een minirok, of je opa die door de huiskamer danst op de hits van dj Martin Garrix. Je bent zo oud als dat je jezelf voelt, wordt er wel eens gezegd. Hoor jij wel thuis in jouw generatie? Ofwel, wat is je ware leeftijd? Doe de test!