Volledig scherm
Verdachte Elias A. © Eric Elich

18 maanden celstraf voor Elias A. die 3-jarige Nassim doodreed

BREDA - Elias A. krijgt 18 maanden celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor het doodrijden van de 3-jarige Nassim afgelopen Koningsdag. Tevens krijgt hij een een proeftijd van drie jaar en ontzegging rijbevoegdheid voor de duur van vier jaar.

A. was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. De rechter heeft hem vrijgesproken van doodslag en roekeloosheid. Het is zeer onvoorzichtig en onachtzaam, maar niet roekeloos in de zin van de wet, oordeelde de rechter.

Zwak begaafd
Uit psychologisch onderzoek blijkt dat A. zwak begaafd is. Door het ongeval liep hij ook een posttraumatische stressstoornis op. Ondanks zijn ontwikkelingsachterstand past de rechtbank het volwassenenstrafrecht toe, ook omdat dit meer mogelijkheden biedt tot de nodige behandeling.

Tegen de 18-jarige verdachte A. eiste het Openbaar Ministerie vorige maand drie jaar celstraf, waarvan één voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie achtte de Bredanaar schuldig aan dood door schuld, omdat hij had kunnen weten dat zijn roekeloze rijgedrag in de woonwijk kon leiden tot een dodelijk ongeval.

Nabestaanden
"De rechtbank beseft dat geen enkele straf, in welke vorm of mate dan ook, het verlies van Nassim goed zal kunnen maken en het leed van de nabestaanden zal kunnen wegnemen", aldus de rechter. De rechtbank moet de strafbepaling baseren op de wet en rekening houden met de straffen die eerder in soortgelijke situaties zijn opgelegd. Gecombineerd met de grote ontwikkelingsachterstand van de verdachte acht de rechtbank een lagere gevangenisstraf dan de door de officier van justitie geëiste 3 jaar ‘passend en geboden’.

Volledig scherm
Afgelopen Koningsdag ontstond grote beroering toen een bestuurder de 3-jarige Nassim aanreed in de Veurnestraat in Breda. © anp