Journalist Henk den Ridder achterhaalt ‘man on the bike, on the dike’
Achter het verhaalIneens vallen de puzzelstukjes op hun plaats. En achterhaalt BN DeStem-journalist Henk den Ridder uit Zevenbergen wie de fietser was die in september 1944 tussen Etten-Leur en Zevenbergen van een dijk dook om te ontkomen aan een confrontatie met een Amerikaans vliegtuig. Dit weekend stond Den Ridder voor het eerst oog in oog met de man achter het verhaal.
Delen per e-mail
Niet alle Amerikanen van middelbare leeftijd hebben overgewicht. Bij de e-mailuitwisseling met Robert W. Baumgardner jr. vormt Den Ridder langzaam een beeld van de man. Daar blijkt geen snars van te kloppen als de twee elkaar vrijdag in Etten-Leur de hand schudden. ,,Magere man, beetje bezorgd uiterlijk. En Robert spreekt zacht en weloverwogen."
Zoektocht van twintig jaar
Bijna twintig jaar is Robert W. Baumgardner jr. uit Texas, de neef van de piloot die extreem laag over West-Brabant vloog, bezig geweest met de zoektocht naar een West-Brabantse fietser. Die belandde door de actie in de sloot. Aan de knuppel van die Amerikaanse B24-bommenwerper zat zijn oom, kolonel Haynes M. Baumgardner. Hij keerde terug van operatie Market Garden.
,,You are my hero", zei Baumgardner jr., kijkend naar Den Ridder, toen hij zijn verhaal deed aan enkele tientallen leerlingen van Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE). Den Ridder: ,,Pas toen besefte ik dat het vinden van 'the man on the bike, on the dike', voor Baumgardner jr. veel meer betekende dan ik tot dan toe dacht.”
Emotioneel
Om de haverklap moest hij zijn betoog onderbreken voor emoties het van hem overnamen. ,,Tranen komen snel bij mij", bekende hij. Den Ridder achterhaalde eerder dit jaar dat die fietser waar de Texaan zo lang naar op zoek was, Geert Krijnen (toen 53) moet zijn geweest. ,,Hij woon de aan de Koekoeksedijk in Zevenbergen.”
Krijnen was die dag was op bezoek geweest bij zijn zoon, die met een hersentumor in het ziekenhuis van Breda lag. Op de terugweg ontkomt hij ternauwernood aan de laagvliegende Amerikaanse bommenwerper. Twee jaar geleden komen Den Ridder en Baumgardner jr. met elkaar in contact. De Texaan vertelt dat hij de zoektocht is gestart als eerbetoon naar zijn oom.
Ternauwernood ontkomt Krijnen aan de laagvliegende Amerikaanse bommenwerper
Hij benaderde alle oorlogsmusea in het zuidwest-Nederland. Kreeg uiteindelijk medewerking van het Wing of Liberation-museum in Best en reconstrueerde zo, bij benadering, de vlucht die zijn oom moet hebben afgelegd. Die vloog in westelijke richting over West-Brabant richting Goeree-Overflakkee. Dat wetende benaderde Baumgardner jr. alle heemkundekringen in dat gebied.
Precies 75 jaar geleden
Zonder resultaat. Totdat Den Ridder opnieuw een artikel publiceert in deze krant over de zoektocht van Baumgardner. Een zekere Henri van Leent uit Zevenbergen reageert op het bericht. Den Ridder haakt in. Van Leent vertelt dat zijn moeder dat verhaal regelmatig heeft verteld. Moeder leeft nog en het drietal spreekt af.
Ineens komt zo'n oorlogsverhaal dan wel heel dichtbij
Dan blijkt dat Den Ridder in zijn jeugd naast het gezin heeft gewoond. ,,Ineens komt zo'n oorlogsverhaal dan wel heel dichtbij", zegt hij. Als hij de hoogbejaarde Ad van Leent-Krijnen, nu 97 jaar, het krantenartikel nogmaals laat lezen, weet ze het honderd procent zeker: dit gaat over haar vader. Ze kan zelf de dag nog herinneren; 18 september 1944. Deze week 75 jaar geleden.
Het antwoord maakt indruk
Voor de piloot komt het antwoord te laat. Haynes, de piloot, overleed twee jaar geleden
Den Ridder schrijft het verhaal in geur en kleur op. Neemt vervolgens contact op met de Texaan en laat weten dat hij beet heeft. ,,Robert W. Baumgardner jr. reageert dolgelukkig. Maar voelde tegelijkertijd ook enige melancholie, omdat aan zijn jarenlange zoektocht plots een einde kwam." Voor zijn oom komt het antwoord te laat. Haynes, de piloot, overleed twee jaar geleden.
Het antwoord maakt niet alleen indruk op Baumgardner. Ook voor Den Ridder zijn de ritjes door de Zevenbergse polder voor altijd anders. ,,Die dijk, ter hoogte van Zwartenbergse Brug, tussen Zevenbergen en Etten-Leur heb ik tig keer gereden. Nu rijd je daar toch met een ander gevoel overheen."
Een flits
Bijzonder om met dit verhaal de Tweede Wereldoorlog heel klein te maken
Den Ridder vindt het fijn dat hij met zijn werk een klein stukje aan het levensgeluk van een man uit Texas heeft kunnen bijdragen. ,,Bijzonder ook omdat je met dit verhaal de Tweede Wereldoorlog heel klein kunt maken. Geen verhaal over bombardementen, geen slachtoffers, geen man tegen man-gevechten. Gewoon twee mannen die elkaar bij toeval op een dijk in een flits voorbij zagen gaan. En nu, 75 jaar later, zitten beide families bij elkaar.
De oorlog leek plots tastbaar te worden. De gevoelens die dat bij de betrokkenen teweeg bracht, stemden mij dankbaar. Dat mijn oude buren uiteindelijk familie bleken te zijn van 'the man on the bike on the dike' maakt het ook voor mij een stuk persoonlijker dan ik vooraf had gedacht."
Verder in het nieuws
-
Even voorstellen Zij brengt jou iedere dag het nieuws uit de gemeente Moerdijk: ‘Ik maak er een feestje van’
Van gesprekken over de haven in Moerdijk tot de heropening van een Albert Heijn. Annelies Vlaanderen (57) had nooit gedacht dat ze van de regiojournalistiek zou gaan houden. ,,Na een periode van koudwatervrees maak ik er nu iedere dag een feestje van.” -
PREMIUM
van de hoofdredactie Wat ik als vers aangestelde hoofdredacteur ga doen
Groot op internet, een pushbericht, een filmpje, een foto op de voorpagina van de krant en een interview in diezelfde krant. Ik vond de aandacht voor mijn persoontje nogal ruim afgelopen week. Maar het hoort erbij als je definitief benoemd wordt tot hoofdredacteur van BN DeStem, heb ik me laten vertellen. Ineens stap je uit de schaduw en ben je even een regionale bekendheid. -
Achter het verhaal Brieven, opinies, meningen: zo gaat de opinieredacteur te werk
Meerdere keren per dag krijgt eindredacteur Susanne den Boer, die onder meer verantwoordelijk is voor de Meningenpagina’s in BN DeStem, mail binnen van betrokken lezers. Ze gaan vaak in op actuele kwesties. Of over hoe de krant het nieuws brengt. Een selectie van deze hersenspinsels is op woensdag en/of zaterdag te lezen in de brievenrubriek. ,,Die betrokkenheid is fijn. Het houdt ons als redactie scherp.” -
Van de hoofdredactie Interactie
Onze facebookpagina's ontploften afgelopen week en we werden overladen met mails. De oorzaak: een oproep, geïnitieerd door collega Fee Buurmans, over de vele opvallende paddenstoelen deze herfst. Het was haar opgevallen en iets wat een verslaggeefster opvalt, valt doorgaans ook de lezer op, is onze ervaring. In dit geval bleek dat meer dan waar. -
van de hoofdredactie Positief kijken
Elke zaterdag ligt er in onze krant een mooie foto over twee pagina’s. Prachtige platen gemaakt door fotografen van Pix4Profs, het fotoburo waarvan wij een groot deel van onze foto’s betrekken.
-
verhalen van de vloer Dit is de man die bepaalt hoe jouw voorpagina er uitziet
Zie het voor je. Geletruidrager Chris Froome die rennend zonder fiets door een chaotische mensenmassa de Mont Ventoux bedwingt. Het wordt voorpaginanieuws. Ook in deze krant. Niet heel ver van die kale berg, in Nice, gaat het die avond compleet mis op de Promenade des Anglais. Een vrachtwagen rijdt tijdens een vuurwerkshow in op een menigte: 87 doden. -
Zes vragen over Premium: waarom vragen wij geld voor artikelen?
Op de website en app van BN DeStem staan twee soorten verhalen: verhalen die gratis toegankelijk zijn en verhalen met een geel Premiumlabel. Als je geen abonnement hebt, zijn drie verhalen per maand gratis toegankelijk. Hoe werkt dat precies? Premiumcoördinator Sanne Riepema legt uit. -
Hille van der Kaa stopt als hoofdredacteur van BN DeStem
Hille van der Kaa stopt na ruim vier jaar als hoofdredacteur van BN DeStem. Ze blijft wel actief voor moederbedrijf De Persgroep. André Trompers blijft voorlopig aan als waarnemend hoofdredacteur.