Zes mannen zijn in de buurt van de loods aangehouden. Een man werd met handboeien vastgebonden aan de paal van een verkeersbord. Een ander werd door agenten naar de grond gewerkt.
Volledig scherm
Zes mannen zijn in de buurt van de loods aangehouden. Een man werd met handboeien vastgebonden aan de paal van een verkeersbord. Een ander werd door agenten naar de grond gewerkt. © MaricMedia/Tom van der Put

Dit nieuws bleef journalist Jamaica Vink het meest bij van 2019

WEST-BRABANT - Onze verslaggevers lopen stad en dorp af om u het laatste nieuws te brengen. Hoe ervaren journalisten dat? Vandaag blikt Jamaica Vink terug op het nieuws van 2019 dat haar het meest is bijgebleven. 

1. Net een aflevering van ‘Narcos’

,,Ik word onwel”, roept de man. Hij ligt op de grond, met geboeide handen. Een agent bindt intussen een andere man aan de paal van een verkeersbord vast. Dit is niet een aflevering van een misdaadserie. Ik sta in Sint Willebrord, waar zojuist een cocaïnewasserij is gevonden.

Het is maandag 18 december, half zeven ‘s avonds, als er een tip binnenkomt bij de redactie: hulpdiensten hebben zich verzameld rond een loods, vanwege een ‘chemische stank’. Met lichte tegenzin stap ik in de auto. Het is koud, regenachtig, en ik weet niet wat ik zal aantreffen.

Ter plaatse gaat de knop om. Ik praat met omstanders, maak video’s en houd via WhatsApp contact met collega Sami Kappé, die constant het artikel op de website update.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Cocaïnewasserij ontdekt in Sint Willebrord
Volledig scherm
Cocaïnewasserij ontdekt in Sint Willebrord © Tom van der Put/MaricMedia

Dan is er paniek. Er klinkt gegil, de politie begint te rennen. Zonder nadenken ga ik erachteraan. Vlak voor mijn neus slaan agenten zes mannen in de boeien. Ik ben wel wat gewend als journalist, maar dit soort Narcos-achtige taferelen... De uren daarna zijn minder spannend.

Gelukkig houden omwonenden mij gezelschap. Ze bieden koffie aan, proberen via familie en vrienden informatie te verzamelen. Als ik even naar de wc ben, komt een bewoner mij halen: ,,De politie trekt kogelvrije vesten aan. Dit moet je zien!”

Quote

Er klinkt gegil, de politie begint te rennen. Zonder nadenken ga ik erachter­aan

En zo wordt deze avond in Sint Willebrord er een die ik niet snel zal vergeten.

2. Onschuldig in de cel, hoogzwanger

Soms denk ik tijdens interviews: híerom heb ik dit vak gekozen. Zo mocht ik dit jaar het bijzondere verhaal van Marjan Gorissen optekenen. Ze zat in 1996 ruim drie maanden onschuldig achter de tralies, terwijl ze hoogzwanger was. Verdacht van een kindermoord, beschuldigd door haar vriendin die zélf de dader bleek te zijn.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Marjan Gorissen zat in 1996 ruim drie maanden onschuldig achter de tralies, terwijl ze hoogzwanger was. Verdacht van een kindermoord, beschuldigd door haar vriendin die zélf de dader bleek te zijn.
Volledig scherm
Marjan Gorissen zat in 1996 ruim drie maanden onschuldig achter de tralies, terwijl ze hoogzwanger was. Verdacht van een kindermoord, beschuldigd door haar vriendin die zélf de dader bleek te zijn. © Ron Magielse/Pix4Profs

Marjan stemt in om af te spreken in de Bredase buurt waar de peuter vermist raakte. Waar alle ellende begon. Wat ik niet weet: de afgelopen 23 jaar reed Marjan met een grote bocht om deze plek heen. Pas één keer eerder durfde ze de buurt in te gaan. ,,Het is een beetje apart om hier te zijn”, vertelt ze me. Ze houdt zich sterk.

Ook tijdens het interview, dat we bij haar thuis doen. Haar verhaal, waar ze een boek over schreef, geeft me geregeld kippenvel. Zo vertelt Marjan dat ze met een rechercheur naast haar bed moest bevallen. En dat ze eenmaal uit de gevangenis niet de steun kreeg waar ze op hoopte. Familieleden en vrienden weerden haar.

Quote

De afgelopen 23 jaar reed Marjan met een grote bocht om deze plek heen.

Ik ben blij met de vele, positieve reacties op dit artikel. Zo krijgt Marjan alsnog het respect dat zij verdient.

3. Instagramsterren met haar en veren

Al jaren volg ik Mr. Pokee op Instagram. Voor wie hem niet kent: dit Duitse egeltje met zijn schattige snuit heeft 1,7 miljoen volgers. Dat aantal loopt op, ook al is het beestje inmiddels overleden. Ook favoriet: Doug The Pug uit Nashville, dankzij sociale media de bekendste mopshond op aarde.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Marleen Venmans met haar ‘jongens’, papegaaien Harry en Toon.
Volledig scherm
Marleen Venmans met haar ‘jongens’, papegaaien Harry en Toon. © Peter van Trijen/Pix4Profs

Dichter bij huis, hier in West-Brabant, zijn ook steeds meer huisdieren met een eigen account. Collega Peter Ullenbroeck en ik raken er toevallig over aan de praat. Hoe kan het dat sommige dieren ontelbaar veel volgers hebben? Waarom besluiten baasjes hun beestjes online tentoon te stellen? Een idee is geboren.

We speuren Instagram af en vinden vijf voorbeelden. Kleinere interviews doen we meestal telefonisch, maar nu gaan Peter en ik overal langs. We moeten deze Instagramsterren natuurlijk wel in levenden lijve zien. Zo ga ik op bezoek bij Marleen Venmans uit Bergen op Zoom en haar ‘jongens’, de papegaaien Harry en Toon. 

Quote

Ik krijg een glimlach op mijn gezicht als ik Truus en Mien in mijn tijdlijn zien

In Roosendaal ontmoet ik Mien en Truus. Twee Noord-Hollandse blauwe kippen die graag voor de camera van hun baasje poseren. Geen diepgravende journalistiek, maar wel een verhaal waar je blij van wordt. Zelf krijg ik nog altijd een glimlach op mijn gezicht als ik naast Mr. Pokee, Truus en Mien voorbij zie komen in mijn tijdlijn.

Verslaggever Jamaica Vink.
Volledig scherm
Verslaggever Jamaica Vink. © Timo van de Kasteele

Poll

Sinds de restaurants dicht zijn, heb ik al meerdere keren eten laten bezorgen.

Sinds de restaurants dicht zijn, heb ik al meerdere keren eten laten bezorgen.

  • Eens (16%)
  • Oneens (84%)
923 stemmen