Dit nieuws bleef journalist Anne Jansen het meest bij van 2019 in Steenbergen

Onze verslaggevers lopen stad en dorp af om u het laatste nieuws te brengen. Hoe ervaren journalisten dat zelf? Vandaag blikt Anne Jansen terug op drie nieuwsmomenten van 2019 die haar het meest bijbleven in Steenbergen. 

1. Koningin Máxima en Betsie Peeters

Het was een feestelijke dag, 28 mei. Koningin Máxima reisde af naar Steenbergen om verpleeghuis Hof van Nassau officieel te openen. Bijzonder om van dichtbij mee te maken.

Volledig scherm
Steenbergen - 20190528 - Pix4Profs/Peter van Trijen. Koningin Maxima bezoekt verpleeghuis Hof van Nassau. Maxima met mevrouw Peeters Iriks op de foto © Pix4Profs/Peter van Trijen

Voor mij waren er die dag twee hoofdrolspelers: koningin Máxima natuurlijk, maar ook mevrouw Betsie Peeters. Mevrouw Peeters is bewoonster van het verpleeghuis en mocht samen met de koningin op de foto. In een gouden fotolijst. De koningin moest mevrouw Peeters wijzen op de fotograaf. Ze kon haar ogen namelijk niet van de koningin af houden.

Quote

Het was leuk. Ik heb genoten. Het kan best zijn dat ik zoiets niet meer meemaak

Betsie Peeters, bewoonster Hof van Nassau

Terwijl de koningin een rondleiding kreeg langs alle technologische vondsten in het verpleeghuis, mocht ik nog eventjes bij mevrouw Peeters langs. ,,Het was leuk. Ik heb genoten. Het kan best zijn dat ik zoiets niet meer meemaak.” De grote glimlach op haar gezicht zei alles. En het weekend daarna was het nog een keer feest: toen werd mevrouw Peeters 91 jaar.

Ook zonder de koningin is het een feest om op Hof van Nassau te zijn. Als je er loopt, heb je het gevoel dat je op een soort vakantiepark bent. Een mooie ontwikkeling binnen de gezondheidszorg. Zoals een medewerker die dag zei: ,,Het is een wereld van verschil in vergelijking met andere vestigingen.” 

2. Vermissing Johan van der Heyden

Daar stond ik dan op dinsdagochtend 3 december op het woonwagenkamp aan de Westlandse Langeweg. Omdat er een nieuwe zoektocht plaatsvond in het onderzoek naar de vermiste loodgieter Johan van der Heyden. Forensische experten onderzochten de woonwagen forensisch. Dat houdt in dat ze op zoek waren naar bloedsporen, dna en vingerafdrukken. Wat eruit is gekomen en wat ze daar precies hebben gevonden, is nog niet bekend.

Volledig scherm
Het politieonderzoek bij de loods op het woonwagencentrum aan de Westlandse Langeweg in Steenbergen. Inzet: Johan van der Heyden. © Pix4Profs/Gerard van Offeren

Vooral sinds de uitzending van Opsporing Verzocht houdt de zaak veel mensen bezig. Tijdens die aflevering werden gruwelijke details bekend gemaakt. De zaak houdt veel mensen bezig, al komt Van der Heyden niet hier vandaan. Dat merk ik ook bij mijn familie en vrienden. Wat zou er met Van der Heyden gebeurd zijn? Is hij echt op een kampvuur gegooid? En zo ja, zouden ze dan ooit nog iets van hem terugvinden? Waarom moesten ze hem juist hebben? Wat is de rol van de Steenbergse moeder en dochter? En de man uit Hoogerheide?

Van der Heyden is inmiddels al een halfjaar verdwenen. Het is te hopen dat dat de familie snel duidelijkheid krijgt. Zoals politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk zei: ,,We grijpen alles aan om meer duidelijk te kunnen geven aan de familie Van der Heyden.”

3. Alexander

Een mailtje in de inbox van Circus Maximum: of we op babybezoek in Steenbergen wilden komen. Er was namelijk een babykameel geboren. Met m’n videoset en fotograaf vertrok ik naar de circustent bij de Jumbo. Daar wachtte tourneeleider Kevin van Geet mij op. ,,Kom, dan gaan we eerst eens kijken bij de kleine.” Kleine? Alexander - geboren op 27 april - was pas één week, maar woog al dertig kilo. In een ander hok stond ook ‘baby’ Tobias: één maand oud en al 120 kilo. Niet bepaald klein dus, wel heel schattig.

Volledig scherm
Steenbergen - 20190503 - Pix4Profs/Peter van Trijen. Kameeltje Alexander is op koningsdag geboren bij circus Maximum © Pix4Profs/Peter van Trijen

Alles is goed gegaan tijdens de bevalling. Dat is weleens anders, zei Van Geet. ,,Alexander stond gelijk op z’n benen”, zei Van Geet. Alexander zal zo’n twee jaar bij z’n moeder blijven. Daarna is het nog niet bekend waar hij heen zal gaan.

Volledig scherm
BN DeStem-verslaggever Anne Jansen © Nicole Roelands

Een leuk kamelenfeitje: de vrouwtjes zijn 300 tot 400 dagen zwanger. Dat Alexander in Steenbergen geboren is, is dus eigenlijk best wel toevallig. Of Steenbergen als geboorteplaats op Alexander zijn paspoort stond, vroeg ik Van Geet. ,,Zo werkt het niet bij kamelen”, lachte hij.

Ik hoor vaak dat er zoveel narigheid in de krant staat. Maar Alexander is een goed voorbeeld van een leuk en schattig verhaal. Ik denk dat het me daarom ook zo is bijgebleven. 

Poll

Er moet een maximum komen voor het aantal arbeidsmigranten in Nederland

Er moet een maximum komen voor het aantal arbeidsmigranten in Nederland

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
897 stemmen