Volledig scherm
© Foto: Ramon Mangold

Zorg moet om: beloon gezonde levensstijl

Geef uw meningOm de zorg in Nederland betaalbaar te houden, moet ons zorgsysteem rigoureus veranderen. Zorgverzekeraars moeten ziekenhuizen niet langer betalen voor operaties die worden uitgevoerd, maar voor operaties die níet worden uitgevoerd. En een gezonde levensstijl moet worden beloond, in plaats van dat ongezond gedrag wordt bestraft, zoals nu het geval is. Goed plan?

Nederland vergrijst, mensen worden gemiddeld steeds ouder en het bestrijden van (nieuwe) ziekten kost steeds meer geld. Van de ongeveer 300 miljard euro die de Nederlandse overheid jaarlijks te besteden heeft, vloeit inmiddels zo’n 80 miljard naar de zorg. Dat is bijna een kwart! Als Nederland niets doet om deze stijging van zorguitgaven te stoppen, komt er een dag dat de zorg onbetaalbaar wordt. Nu al klagen veel Nederlanders steen en been over de hoge zorgpremie die betaald moet worden. De solidariteit om de zorgkosten van een ander te dragen – zo zit ons systeem in elkaar – neemt af. Vooral mensen die er geen gezonde levensstijl op na houden – rokers, mensen die veel alcohol drinken of zelden bewegen – kunnen op steeds minder sympathie rekenen. Omschakelen naar een systeem waarbij een gezond leven centraal staat, zou de zorg weer betaalbaar kunnen maken.

Wat denkt u?

Hoe kijkt u aan tegen ons zorgsysteem? Wordt het te duur, of ziet u geen bezwaren? Gelooft u in een omslag naar belonen van gezond leven of juist niet, en waarom? Stuur uw mening (maximaal 200 woorden) inclusief uw volledige naam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 18 mei leest u in de krant en online een greep uit de inzendingen.

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
1133 stemmen