Volledig scherm
Al het meubilair uit de klas netjes in de gang opgestapeld voor de vakantieperiode. © Bert Kamp

Zes weken zomervakantie is te lang

Geef uw meningDe zomervakantie staat voor de deur. De meeste kinderen kijken reikhalzend uit naar de zes schoolloze weken. Voor werkende ouders is het vaak een heel geregel om de opvang rond te krijgen. En er zijn docenten die vinden dat de lange onderbreking schadelijk is voor de continuïteit van het leren. Het kost hen aan het begin van het nieuwe schooljaar weken om een klas weer op het juiste niveau te krijgen. Moet de zomervakantie worden ingekort?

Nog twee weken te gaan en dan sluiten de meeste scholen in Zuid-Nederland hun deuren voor zes weken. Gemiddeld gaan Nederlandse vakantiegangers vijftien dagen weg in de zomervakantie. Voor de meeste werkende ouders geldt dat zij twee tot vier weken vrij zijn, voor de overige dagen in de schoolvakantie moeten zij opvang regelen voor hun kroost. Het levert soms behoorlijk wat stress op om dat rond te krijgen.

Naast werkende ouders, zijn er ook docenten die vinden dat een periode van zes aaneensluitende weken zonder les te lang is. Zeker als kinderen in de vakantie geen of amper tijd besteden aan lezen, schrijven en rekenen, kost het soms weken kinderen weer op het juiste niveau te brengen. Zomerschool kan uitkomst bieden, of het inkorten van de vakantieperiode.

Wat denkt u?

Past zes weken schoolvakantie nog bij deze tijd, waarin veel ouders (beiden) werken? En is het goed voor kinderen om zo’n lange periode geen les te hebben? Of hebben ze die tijd juist nodig om op te laden? Stuur uw mening (maximaal 200 woorden) incl. uw voor- en achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 29 juni leest u in de krant en online een greep uit de inzendingen.

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

We maken ons veel te druk over de hitte

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
979 stemmen