Wij zijn Nederland, geen Holland
GASTOPINIEEindelijk is door de politiek besloten dat de naam Holland niet meer volstaat. Onze natie heet Nederland en daar moet de rest van de wereld ook zo snel mogelijk van doordrongen worden.
door John Bindels
Wij zijn Nederland. En geen Holland. Hoe graag die klompen-, molen- en tulpenverkopers in de toeristenindustrie dat ook gehandhaafd hadden gezien. Zij en hun opvolgers moeten nu de échte landsnaam gaan verkopen. De naam waar vooral het landsdeel Holland al sinds onheuglijke tijden geen boodschap aan had. Dat gedraagt zich, gegeven de arrogante houding van menig bewoner ten noorden van de Moerdijkbrug, nog steeds als de beschaving-brenger naar de vroegere wingewesten, zoals Brabant en Limburg.
Neem alleen al die vroegere verheerlijkingscultuur in de zang: 'Hollands vlag' je bent mijn glorie. 'Holland' ze zeggen je grond is zo dras. Wij willen 'Holland houwen, ons Holland fier maar klein'. Dat vonden al die zuiderlingen destijds al discriminerend. Maar als ze tegen de stroom wilden oproeien, werden ze voor zielig versleten. Heel de wereld had het toch over 'Holland' als ze de natie bedoelden? En nog steeds doet de Randstad zijn best 'Holland' tot beter synoniem van Nederland te verklaren.
Nog steeds doet de Randstad zijn best 'Holland' tot beter synoniem van Nederland te verklaren
De media nemen daarbij het voortouw: Heel Holland bakt. Of The Voice of Holland. Wie daar vandaag tegen sputtert, wordt op de hoop van de 'politiek correcten' geveegd, waar je maar het beste dominant overheen kunt walsen.
Dus viel de strekking van het recente artikel Netherlands? Waar ligt dat dan, dat ook in BN DeStem verscheen, bij mij niet in goede aarde. Waarom niet? Omdat het uitsluitend en dus eenzijdig 'marketingdeskundigen' aan het woord liet. Lieden die het land in binnen- en buitenland moesten verkopen en decennialang comfortabel op 'Holland' hebben geteerd. Als je uitsluitend die categorie aan het woord laat, is het logisch dat die geen goed woord over heeft voor wat minister Sigrid Kaag eindelijk eens heeft recht gebreid: ons land heet Nederland, punt uit. En zo moet het vanaf nu ook worden verkocht. Niet uit frustratie van al die miskende zuiderlingen. Maar omdat de natie meer is dan de Randstad Holland, die zichzelf nog altijd als representatief gedraagt voor Nederland. En vanwege overbevolking, verkeerschaos, wooncrisis en luchtvervuiling beter voor Rampstad zou kunnen doorgaan.
'Honderd jaar is er geïnvesteerd in de promotie van de naam Holland in het buitenland', zei een oud-manager van het Nederlands Bureau voor Toerisme. Alsof dat een patent op de foute naam 'Holland' zou zijn. De waarheid is dat deze toeristische verkopers nu stevig aan de bak moeten om het land onder een andere naam te verkopen en daar eigenlijk geen zin in hebben.
Het is toch te gek dat we moeten blijven teren op een reputatie, die behalve onderdrukking en uitbuiting van de 'generaliteitslanden' ook andere schandvlekken kent
Van dat soort luiheid maakte ook The New York Times gewag bij monde van een deskundoloog van de hoofdstedelijke universiteit. Wij zouden 'een probleem willen oplossen dat niet bestaat'. Een probleem voor wie? Hoogstens voor die buitenlanders die ons niet meer voor Hollander kunnen uitmaken. Dat zullen ze trouwens niet alleen in de Verenigde Staten moeten leren, waartoe het krantenartikel zich hoofdzakelijk beperkte. Ook Duitsers hebben het voortdurend over 'Holländer'. Een zeer enkele keer spreekt een tv-zender daar over 'die Niederlande'. Dezelfde ervaringen is er met andere Europese Unie-genoten, zoals Fransen en Italianen. Daar wil onze regering vanaf.
Gaat dat lukken? Mocht die paar ton die aan een campagne wordt besteed te weinig effect hebben, dan zal er moeten worden bijgepast. Want het is zaak nu door te zetten. Het is toch te gek dat we moeten blijven teren op een reputatie, die behalve onderdrukking en uitbuiting van de 'generaliteitslanden' ook andere schandvlekken kent. Zoals de slavenhandel, waarbij Holland de regie had, terwijl het zuidelijk landsdeel van die smetten vrij bleef.
En het buitenland? Dat zal zich in dit opzicht moeten laten omscholen. Het zal nog enige tijd vasthouden aan wat er is ingestampt. Maar met gerichte marketing moet het lukken onze enige echte landsnaam te dragen: Nederland!
* John Bindels uit Ulicoten is journalist en Nederlander.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUMCOLUMN
Niks geleerd van dat onzinboek over Anne Frank
Ook al gehoord van de Nederlandse koningsmoord? ‘Onze’ Willem III zou in 1849 zijn vader, koning Willem II, hebben omgebracht. Althans, dat is de overtuiging van journalist Frans Peeters, die er een boek over schreef. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUMCOLUMN
Geen vliegtuig te zien, toch moest ik instappen
Aan het eind van onze slurf op Schiphol stond geen vliegtuig. Toch moesten we instappen, meldde het bord bij onze gate. De grote vraag was: waarin? -
PREMIUMcolumn
Tanktoerisme: ‘Benzine is in België bijna 50 cent per liter goedkoper’
Een vriend van me heeft vorig jaar een onbeschoft grote en zware pick-up truck gekocht. Wanneer hij bij het stoplicht wat al te driest optrekt, blaast hij via de uitlaat een half weeksalaris de lucht in.
-
PREMIUMCOLUMN & POLL
Een fietshelmplicht, moet dat nou echt?
Toen ik een pleidooi las voor een helmplicht op de fiets, reageerde ik cynisch. Welja, straks moeten zelfs voetgangers op een zebrapad nog een helm op! En zullen we elke fietser meteen maar een opblaasbaar pak aantrekken? Dan land je ook zachter. -
PREMIUMtoerisme
Ons land mag geen Holland meer heten: ‘Campagne slaat plank helemaal mis’
Internationaal heeft ons land zich altijd als ‘Holland’ gepromoot. Maar sinds 1 januari ligt het succesvolle Holland-logo met oranje tulp in de prullenmand: in het buitenland gaan we voortaan de boer op met ‘Netherlands’. Amerikaanse marketingdeskundigen uiten in The New York Times hun verbazing. ,,Een oplossing voor een niet-bestaand probleem.’’ -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.