Volledig scherm
Noodweer en bliksem boven de stad. © Roger Hulsmans

Weercodes van KNMI zijn pure paniekzaaierij

Geef uw meningHet was de afgelopen week goed raak: drie keer code geel in Brabant. Veel andere provincies kregen code oranje te verduren. En gaat Moeder Natuur helemaal los, dan kunnen we code rood verwachten. Deze codes worden door het KNMI – het meteorologisch instituut – gebruikt om ons te waarschuwen voor hevig weer. Soms terecht, maar het blijkt vaak best mee te vallen met dat voorspelde noodweer. Dan voelen die codes eerder aan als paniekzaaierij.

Ze zijn vast goed bedoeld, de waarschuwingscodes die het KNMI op ons afvuurt, zodra een naderende onweersbui ons land dreigt aan te doen. Maar waar het vroeger soms uit het niets na een mooie dag eens onweerde, stormde of even flinkt plenste, kunnen we nu amper nog genieten van een zomerse dag. Vaak al een dag van tevoren weten we dat die heerlijke dag mogelijk eindigt met een onweersbui en/of harde windstoten. En dan zit je toch net even met een ander gevoel op je handdoekje bij het water of met een drankje op het terras. 

Onbewust kijk je de hele tijd of naar de lucht of naar je horloge, want je wil wel binnen zijn voor de ellende losbarst. Als die losbarst ten minste, want we maken best vaak mee dat het achteraf gezien wel meeviel met dat voorspelde ‘extreme weer’.

Wat vindt u?

Neemt u de waarschuwingen van het KNMI altijd serieus, of vindt u al die codes meer paniekzaaierij? En geniet u nog van een zonnige dag met code oranje op komst? Stuur uw mening (in max. 200 woorden) inclusief uw voor- en achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Volgende week leest u een greep uit de inzendingen.

 1. Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok
  Geef uw mening

  Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok

  Nederlandse spaarders houden het nieuws over de spaarrente momenteel zeer nauwlettend in de gaten. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente namelijk wederom, wat kan leiden tot een negatieve spaarrentestand. Als de spaarrente negatief wordt, betekent dat dat spaarders moeten gaan betalen voor hun spaarcenten op de bank. En dat ziet de gemiddelde Nederlander niet zitten, bleek eerder al. Verdwijnt ons zuurverdiende spaargeld straks massaal weer in een oude sok?

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

 • Eens (48%)
 • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

We maken ons veel te druk over de hitte

 • Eens (77%)
 • Oneens (23%)
979 stemmen