Volledig scherm
Welke energiebron is de beste keuze voor mens en milieu? Daarover zijn de meningen nog altijd verdeeld. ,,Gooi oude schoenen niet weg voor de nieuwe zijn getest”, bepleit Frans Landsbergen. © ANP/Koen Suyk

Warmtepomp is niet dé oplossing

GASTOPINIEIn al de discussies over (duurzame) energie valt het mij op dat er veel meningen gegeven worden, maar dat er geen enkel gevoel is voor dimensies en verhoudingen. Dit gebeurt vaak in stukken die in de media verschijnen, ook in deze krant. Er is niemand die zich afvraagt waar bijvoorbeeld de elektriciteit vandaan moet komen voor warmtepompen. Het is toch maar een beetje...

door Frans Landsbergen

Op de site warmtepomp-info.nl wordt een rekenvoorbeeld gegeven van een fors huis voorzien van verschillende warmtepompen. Als je een bestaand huis hebt en je wilt dit voorzien van een warmtepomp op basis van lucht (bij veel huizen zal grondwater geen optie zijn), neemt het elektriciteitsverbruik met 9.408 kWh per jaar toe. Dat komt neer op ongeveer vijf keer het normale jaarlijkse verbruik van een huis. Als je de elektriciteit uit het stopcontact haalt, heb je hiervoor zelfs bijna 85.000 MJ nodig. Als je ditzelfde huis direct met aardgas verwarmd, heb je hiervoor 116.000 MJ nodig. Dit betekent dat al de investeringen, maar een beperkte verbetering opleveren voor het milieu (zo’n 27 procent).

Waarheid

Quote

Gas is juist geschikt om kleinscha­lig op een veilige en schone manier te gebruiken

Frans Landsbergen, Uit Roosendaal

Nu zullen de voorstanders van warmtepompen zeggen dat je de elektriciteit niet uit het stopcontact moet halen, maar uit zonnepanelen. De waarheid is dat zonnepanelen in de winter maar zo’n 12 procent opleveren in vergelijking met de zomer en juist in de winter heb je warmte nodig. Zelfs als je meerekent dat 16 procent van de elektriciteit op dit moment duurzaam wordt opgewekt, komt de meeste elektriciteit uit centrales. En daarmee is de warmtepomp vooralsnog geen oplossing voor het aardgasverbruik.

De echte oplossing zit in het zoeken naar andere, betere duurzame energiebronnen en de mogelijkheden voor grootschalige opslag. Onderzoeken hiernaar staan echter nog in de kinderschoenen. Het zal nog tientallen jaren duren voordat dit resultaten oplevert. Tot die tijd blijft besparing het beste middel. Men zal moeten kijken hoe je het beste de bestaande energiebronnen kunt gebruiken. 

Voordeel

Gas is juist geschikt om kleinschalig op een veilige en schone manier te gebruiken en daarom ook destijds ingezet voor de huishoudens in Nederland. Laten we daarom dit systeem niet te snel over boord zetten. Test eerst nieuwe schoenen voordat je de oude weggooit.

De route van warmtepompen geeft een beperkt milieuvoordeel en brengt grote investeringen die veel geld kosten met zich mee, waaraan een beperkt aantal bedrijven flink verdienen. Zoals de geschiedenis heeft geleerd wint de koopman het van de dominee.

* Frans Landsbergen woont in Roosendaal.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Maickel Prasing heette in zijn carnavalspreek alle mensen welkom in zijn kerk
  Lezersbrieven

  Maickel Prasing heette in zijn carnavals­preek alle mensen welkom in zijn kerk

  Naar aanleiding van het verhaal Rumoer om regenboogpad in BN DeStem van 8 maart, vraag ik mij af: Waarom wordt er zoveel aandacht geschonken aan een stel conservatieve medeburgers die het goede werk van een pastoor afbreken? En dat is nog zacht uitgedrukt, want we vinden het hoogst ongepast om iemand met naam en toenaam zo in de krant te beledigen. Pastoor Maickel Prasing heeft in zijn carnavalspreek alle mensen van harte welkom geheten in zijn kerk, niemand uitgezonderd! Waarom moet hij nu op zo’n bijna onmenselijke manier weggezet worden door een stel ‘liefdeloze onruststokers’? Wat is er mis met de boodschap die in de kerk verkondigd werd? Lhtb’ers zijn ook mensen en in onze parochie doen ze ook nog eens een keer veel goed werk, ze werden er zelfs voor in het zonnetje gezet! Waarom worden die lieve mensen uitgemaakt voor zondaars? Kijk naar jezelf, doeslief en niet zo kwezelachtig.

poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

 • Eens (48%)
 • Oneens (52%)
779 stemmen

poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

 • Eens (75%)
 • Oneens (25%)
1133 stemmen