'Waarom loopt Nederland achter met de statiegeldwetgeving?'

LezersbrievenLezersbrieven van woensdag 8 augustus

Volledig scherm
Actievoerders bij een standbeeld van Neptunus op het Plein bij de Tweede Kamer. De milieuorganisatie wil met de actie politici oproepen om statiegeld op kleine flesjes en blikjes in te voeren. © ANP

Statiegeld

Hoelang is Nederland al bezig om statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes te regelen om het zwerfafval terug te kunnen dringen? Dat had al lang geregeld moeten zijn. Waarom zijn ze in de omringende landen al verder hiermee en loopt Nederland nog achter? Zwerfafval is geen probleem van gisteren, maar veel langer spelend probleem, waar mensen zich aan storen en de regering doet niets. Het zou beter zijn dit probleem binnen de EU te regelen, zodat alle landen binnen de Europese Unie zich eraan moeten houden om op blikjes en plastic flesjes statiegeld te heffen. Zolang mensen hun afval in de berm blijven gooien en de regering niets doet, zal het zwerfafval alleen maar toenemen.

Volledig scherm
Portret van Jan Rotmans. © Pim Ras Fortografie

Maayke Jong- Doppen, Breda

Rotmans

Het verhaal van hoogleraar Duurzaamheid Jan Rotmans in BN DeStem van 28 juli jl. laat veel vragen onbeantwoord. Hij begint met: ‘We moeten stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen vanwege de CO2-emissie en de klimaatverandering die dat als gevolg heeft.’ Nu zal niemand ontkennen dat het klimaat verandert, zoals het dat al duizenden jaren doet. Of de huidige verandering voornamelijk komt door de mens en zijn handelen, of de zon, is een punt van discussie. Volgens Rotmans ben ik ‘buitengewoon dom’ als ik luister naar de klimatologen die zijn mening niet delen. Jammer, dat is een opmerking die een hoogleraar onwaardig is. Zijn oplossing: het stoppen met fossiele brandstoffen en overschakelen op elektriciteit, die we dan duurzaam moeten opwekken. Maar hoe dan? Bij de productie en de installatie van windmolens en zonnepanelen is juist zeer veel fossiele brandstof nodig. En zeker voor de donkere wintermaanden met regelmatig te weinig wind is er extra elektra nodig. En waar moet die vandaan komen? Als je dan ook nog alle huizen van het gas afsluit, en wij ons huis wil kunnen verwarmen, weet de hoogleraar dan zeker dat de benodigde extra elektriciteit niet een nog veel grotere CO2-emissie tot gevolg heeft als we afzien van kerncentrales? En zelfs als we heel Nederland volbouwen met windmolens en zonnepanelen, hebben we dan voldoende stroom? Dat betwijfel ik namelijk zeer.

Volledig scherm
Jan Mertens. © arie kievit

Arie Spieker, Bergen op Zoom

Mertens

Ik ben het met Jan Mertens (BN DeStem, 01-08-2018) eens dat de aarde ook rechten heeft. De aarde heeft alle recht. Zonder leefbare aarde hebben mensen en dieren geen leven. Wat ik wel betreur is dat hij zegt een rem te willen op (alleen) Europese vluchten. Minder Europese vluchten kan het aantal intercontinentale vakantievluchten doen toenemen, dus nog meer CO2-uitstoot. Voordat er vliegtuigen bestonden waren mensen niet per se ongelukkiger, denk ik. Ik begrijp ook niet waarom Mertens afsluit met het voorstel ‘om rechten tot het vervuilen van de ruimte te verkopen’. Ik begrijp daaruit dat, als ik ervoor kies het klimaat niet te belasten, ik het voor geld overlaat aan een ander. Maar misschien heb ik dat niet goed begrepen. Volgens mij wordt de aarde al te veel voor en door geld onleefbaar gemaakt.

Piet de Ronde, Oosterhout

 1. Seksliedjes slecht voor imago carnavalsfeest
  Geef uw mening

  Sekslied­jes slecht voor imago carnavals­feest

  Hoe harder en schuiner, hoe liever, lijkt het credo als je de carnavalsliedjes anno 2019 hoort. Niet dat er vroeger geen schunnige carnavalsnummers bestonden – integendeel – maar die teksten waren minder recht voor zijn raap dan ‘Ik wil je pijpen, pijpen, pijpen.... (van je broek wat korter maken)’ van de dames van Sjansjee of ‘Mijn piem is goed gewassen, het smegma is eraf’ uit het carnavalsnummer Potentie van Stefan & Sean ft. Bram Krikke. Die laten niets aan de verbeelding over. Geven dit soort liedjes carnaval een slecht imago?
 2. Dus dit is de toekomst, topclubs als een rondreizend circus
  PREMIUM
  COLUMN

  Dus dit is de toekomst, topclubs als een rondrei­zend circus

  Uiteraard komt het idee overwaaien uit het mekka van de sportmarketing, the United States of America. De NBA speelt één keer per jaar een officieel potje competitie-basketbal overseas in Londen. Doel is om de sport te globaliseren, zieltjes en sponsors te winnen in Europa. Vorige maand was het weer zo ver. In een uitverkocht O2 wonnen de Washington Wizards in de laatste seconde met 101-100 van The New York Knicks. Een thriller, dat wel.

poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

 • Eens (75%)
 • Oneens (25%)
1133 stemmen