Volledig scherm
Humberto Tan aan tafel met gasten tijdens een uitzending van RTL Late Night. © ANP Kippa

Waarom geen Late Night met Gewone Nederlander?

GASTOPINIERTL Late Night krijgt na de zomer een nieuwe presentator. Maar is dat wat kijkers willen? Die zitten niet te wachten op zoveelste ons-kent-ons-onderonsje met BN’ers op tv. Gooi het format om: zet gewone man aan tafel!

door John Bindels

Tan wordt Twan. Zo is vorige week de verandering bij RTL Late Night gepresenteerd. Al blijft die buitenlandse titel irritant genoeg gehandhaafd voor een programma dat zich in Nederland voor Nederlandse kijkers ontrolt.

Kan die Twan Huys dat wel, zo’n praatprogramma presenteren met verschillende gasten aan een tafel? Wordt dat programma dan niet te hard, met zo’n nieuwsjournalist die niet gauw tevreden is met antwoorden op scherpe vragen? Nee, denken ze bij RTL. Want de concurrentie is op het uur van de vertrekkende Humberto Tan al ver uitgelopen. Wil je kijkcijfers boven de streep halen, dan zijn drastische veranderingen bij die commerciëlen onvermijdelijk.

Quote

Die Bekende Nederlan­ders maakten dan reclame voor hun ijdele ego, of voor een programma dat nog wel wat aandacht kon gebruiken

John Bindels

Daarom een idee: stap eens over op het Typisch Tuinzigt-format en zet de Gewone Nederlander aan tafel. Laat die eens zijn mening geven over onderwerpen die ons nationaal beroeren of regionaal ophef veroorzaken. Succes verzekerd.

Kijk maar naar de kijkcijfers die het uitgebreide portret van de Bredase volkswijk Tuinzigt heeft opgeleverd. Geen dominant commentaar van de presentator, of in dit geval de voice-over. Die fungeert enkel op de achtergrond, in de rol van aangever of duider. De gewone Tuinzigter mocht daar aan het woord te zijn. En landsbreed vonden de kijkers die inkijk in het dagelijks leven van die nou eens niet ondertitelde Bredanaars, boeiend genoeg om na iedere aflevering vol ongeduld uit te kijken naar de volgende.

Eigen sterren rondpompen, dat was kennelijk de opdracht van de redactie, die voor RTL Late Night de gasten bij elkaar scharrelde de laatste jaren. Die Bekende Nederlanders (BN’ers) maakten dan reclame voor hun ijdele ego, of voor een programma dat nog wel wat aandacht kon gebruiken (,,Er zijn nog kaarten”).

Volledig scherm
De RTL Late Night-kijkcijfers daalden het laatste jaar flink. © infografiek AD/Mark Reijntjens

Op den duur werd de kijker die culturele inteelt beu en raakten zelfs de tweederangs BN’ers op, die mochten aanschuiven. Daar bovenop kwam nog de amoureuze zijsprong van Tan, waarna de neerwaartse spiraal zijn werk deed.

Twan Huys brengt straks zijn eigen eindredactie mee. En hij heeft al laten weten, dat hij geen instantie boven zich duldt die hem vertelt wat te doen en laten. Mits natuurlijk niet in flagrante strijd met de RTL-filosofie, waarbij nu eenmaal geld moet worden verdiend, als was het alleen maar om de nieuwe presentator buiten de Balkenendenorm om zijn vraagprijs te kunnen betalen.

Quote

Als de Gewone Nederlan­der zich in het programma van Twan Huys kan herkennen, gaan de kijkcij­fers - verwacht ik - pas echt pieken

John Bindels

Als die eindredactie van Huys als uitgangspunt neemt, dat niet doorgaans de BN’er – en zeker niet bij herhaling dezelfde figuur – het programma moet domineren, komen we al een eind in de richting die de gewone Nederlanders aanspreekt. Krijgen daarin dan ook mannen en vrouwen, zoals die uit Tuinzigt, een prominente plaats, dan verwacht ik kijkcijfers waarop andere praatprogramma’s vol duur orerende deskundologen, onbeduidende cabaretiers en randkunstenaars jaloers zullen zijn.

Wie is dan die Gewone Nederlander? In feite is dat een fictief begrip volgens CBS-cijfervreter en hoogleraar demografie Jan Latten. Maar wat nader beschouwd, kun je daaronder verstaan wat Nederlanders, en degenen die de volksboekhouding bijhouden, daar zelf over zeggen:

● De boze burger die zich niet gehoord weet (tekst uit straatinterviews)
● Iedereen die zijn afkomst niet vergeet en respect heeft voor de ander (tekst zanger Frans Bauer)
● Mensen met een inkomen tussen de 18.000 en 44.000 euro besteedbaar (53 procent volgens het CBS)

Als die zich in het programma van Twan Huys kunnen herkennen, gaan – verwacht ik – de kijkcijfers bij RTL pas echt pieken.

* John Bindels uit Ulicoten is journalist en kritisch tv-kijker.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Maickel Prasing heette in zijn carnavalspreek alle mensen welkom in zijn kerk
  Lezersbrieven

  Maickel Prasing heette in zijn carnavals­preek alle mensen welkom in zijn kerk

  Naar aanleiding van het verhaal Rumoer om regenboogpad in BN DeStem van 8 maart, vraag ik mij af: Waarom wordt er zoveel aandacht geschonken aan een stel conservatieve medeburgers die het goede werk van een pastoor afbreken? En dat is nog zacht uitgedrukt, want we vinden het hoogst ongepast om iemand met naam en toenaam zo in de krant te beledigen. Pastoor Maickel Prasing heeft in zijn carnavalspreek alle mensen van harte welkom geheten in zijn kerk, niemand uitgezonderd! Waarom moet hij nu op zo’n bijna onmenselijke manier weggezet worden door een stel ‘liefdeloze onruststokers’? Wat is er mis met de boodschap die in de kerk verkondigd werd? Lhtb’ers zijn ook mensen en in onze parochie doen ze ook nog eens een keer veel goed werk, ze werden er zelfs voor in het zonnetje gezet! Waarom worden die lieve mensen uitgemaakt voor zondaars? Kijk naar jezelf, doeslief en niet zo kwezelachtig.

poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

 • Eens (48%)
 • Oneens (52%)
779 stemmen

poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

 • Eens (75%)
 • Oneens (25%)
1133 stemmen