Vliegen voor de lol, dat moet minder
LezersreactiesDe een geniet van het gemak van kleinere, regionale vliegvelden, de ander ziet ze om milieu-belastende redenen liever krimpen of verdwijnen. Balanceren tussen goedkoop vliegen en een beter klimaat is lastig; onze lezers reageren verdeeld op kwestie over de regionale vliegvelden.
Vliegveld in zee
Waarom maken we het onszelf toch zo moeilijk? Vliegen word alleen maar grootser, iedereen wil overal naartoe. De overlast van geluid wordt echt niet minder. Ne- derland kan toch net als China een prachtig vliegveld bouwen in zee?
Henk Goeijers, Gilze
Wel uitbreiden
Ik vind dat kleine vliegvelden uitgebreid kunnen worden. Omwonenden klagen over laagvliegende toestellen, maar de nieuwe vliegtuigen hoor je bijna niet. En mensen blijven toch op vakantie gaan. Als iedereen naar Schiphol moet, krijg je daar meer overlast. En de low budget-maatschappijen komen daar niet, omdat de landingsrechten er te duur zijn. Belangrijk is wel dat vliegtuigen zo snel mogelijk op hoogte komen. Bij Lelystad kan dat niet, omdat ze daar boven bepaalde gemeenten niet mogen vliegen. Maar dat is toch geen reden om alle kleine vliegvelden uit te bannen.
Regina Verschuur, Ulvenhout
Stop die onzin
De regeringspartijen D66 en ChristenUnie moeten ophouden met die onzin. Eerst laten groeien en dan nu ineens willen afbreken Werknemers en reizigers te grazen nemen, noem ik dat.
Emil Bachet, Turnhout (B)
Vrije marktwerking
Laat de vrije marktwerking zijn werk doen op het gebied van het luchtverkeer. Het overlast die je ervaart, zijn de opbrengsten waard. Nog een tip voor mensen die afkeer hebben van fabrieken, treinen, snelwegen en vliegverkeer: Schaf een goede ezel aan en vertrek naar Nepal. Als je het paradijs wilt, heb geduld, God heeft goed nieuws.
Pim van Oosterhout, Roosendaal
Hogere vliegtaks
We willen voor idioot lage prijzen vliegen, maar zodra we met de gevolgen geconfronteerd worden, moet de rem erop. Ik ben groot voorstander van regionale vliegvelden, puur gebaseerd op gebruiksgemak. Het is dichterbij, je kun makkelijker parkeren en de wachttijden zijn vaak korter. Daarmee ontlast je ook Schiphol.
Maar waarom moet alles altijd groeien? Ik vind dat we wat moeten doen aan het feit dat vliegtickets zo goedkoop geworden zijn, dat de drempel om te vliegen te laag geworden is. Het is te gek voor woorden dat je voor een habbekrats vliegend heel Europa kunt bereiken, terwijl een treinticket Breda-Groningen het meervoudige kost? Een weekendje Barcelona is de gewoonste zaak van de wereld geworden. Daar doet de aangekondigde, belachelijk lage vliegtaks niets aan af. Een druppel op een gloeiende plaat. De oplossing naar mijn mening, is een veel hogere vliegtaks, wereldwijd. Hierdoor zal het aantal vliegbewegingen afnemen en dus ook de noodzaak voor uitbreiding van vliegvelden. Verder belasting op kerosine. De vervuiler betaalt. En betere infrastructuur op het spoor. Dit levert ook banen op en lijkt me gezien de toekomst veel beter.
Hans Posthumus, Klundert
VliegTUIG
Laatst zag ik een demonstrant met het bord vliegTUIG, doelend op al de mensen die tig keer op vakantie gaan vanwege de steeds goedkoper wordende vliegreizen. Soms lees je basisschoolonzin op demonstratiedoeken en -borden, maar deze keer was de mening veelzeggend en doeltreffend weergegeven. Leden van de Koninklijke familie mogen zich dit ook aantrekken. Regionale vliegvelden zijn milieu- en lawaaibelastend en daarom moeten we het bij de bestaande vlieghavens laten.
Rob van der Heijden, Breda
Groei beteugelen
Dankzij de budgetmaatschappijen zijn veel regionale luchthavens de afgelopen jaren sterk gegroeid. Er is duidelijk sprake van een aanbod dat zijn eigen vraag creëert, want verre bestemmingen voor lage prijzen zijn verleidelijk voor de consument.
Met de huidige klimaatplannen die gaan zorgen voor een landschap gevuld vol windturbines en hoogspanningsleidingen, en dat burgers hoge kosten moeten maken voor warmtepompen en zonnepanelen, is het niet meer geloofwaardig de luchtvaart ongebreideld te laten groeien. Net zoals het kabinet onlangs aankondigde de industrie een CO2-heffing op te leggen om de lasten eerlijker te verdelen, zal het er niet aan ontkomen ook de luchtvaart beperkingen op te leggen. Het vliegverkeer van de luchthavens in Eindhoven en Rotterdam heeft slechts een gering zakelijk karakter. Daarom is het redelijk de groei ervan te beteugelen, ook om nog meer overlast voor omwonenden te voorkomen.
Marc Busio, Chaam
Vergroening nodig
Verstandige uitbreiding van enkele kleine vliegvelden moet kunnen. Maar goede spreiding is belangrijk. Tegelijkertijd is vergroening van de luchtvaart van belang. Rond luchthavens zijn genoeg daken en grasvelden waar koolzaad als groene brandstof gekweekt kan worden of waar een zonnecentrale kan komen. En als experts hun schouders eronder zetten, kan ook aan de luchtvaart zelf vast nog veel verduurzaamd worden, of winst worden behaald door aansluiting op HSL-treinnetwerken.
Stijn de Jong, Bergen op Zoom
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
Kamer steunt voorstel D66 en ChristenUnie voor groeistop Rotterdam The Hague Airport
Rotterdam The Hague Airport mag in de nabije toekomst niet verder groeien. Dat zeggen regeringspartijen D66 en ChristenUnie. De omwonenden hebben na alle overlast recht op rust. Bovendien vinden de partijen ongebreidelde groei van de luchtvaart onverantwoord. Een meerderheid van de Kamer steunt dit plan. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Schiphol breekt door grens van 70 miljoen passagiers
Nederlandse luchthavens hebben vorig jaar meer passagiers verwelkomd. Schiphol, de drukste Nederlandse luchthaven, passeerde voor het eerst de grens van 70 miljoen passagiers. Ook de vier regionale burgerluchthavens kregen meer reizigers te verwerken. -
PREMIUMcolumn
Vawiemoessiktadan?
Het valt mij op dat wij in Nederland leiden aan een chronische vorm van aanwijzerij. Oftewel de ziekelijke neiging om altijd maar de ander verantwoordelijk te maken voor iedere rimpel en hapering in ons eigen leven. ‘Belachelijk dat Bevrijdingsdag in dit land geen verplichte vrije dag is.’ -
PREMIUMcolumn
Inbreken op z’n Brabants
Ergens eind jaren 90 loop ik als dtp’er stage op een reclamebureau in Eindhoven. Op een ochtend stopt er een redelijk anoniem busje voor de deur. Twee mannen in blauwe overalls stappen uit en lopen met een rolcontainertje richting receptie.
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
update
Uitbreiding vliegveld Lelystad Airport uitgesteld tot 2020
De uitbreiding van Lelystad Airport wordt met minstens een jaar uitgesteld. Dat betekent dat het vernieuwde vliegveld pas op zijn vroegst in 2020 open gaat. Onder maximale druk de luchthaven in 2019 openen voor vakantievluchten is niet verantwoord, zei verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vanmiddag op een ingelaste persconferentie. In de Kamer wordt verheugd gereageerd op het uitstel.