Volledig scherm
© ANP

‘Vergoeding na geweld jeugdzorg is niet nodig’

Geef uw meningHet onderzoek naar geweld dat kinderen in de jeugdzorg de afgelopen decennia hebben ondergaan, deed flink wat stof opwaaien. Veel slachtoffers zijn blij met de erkenning en een deel van hen hoopt nu op een schadevergoeding vanuit het Rijk. Zij vinden alleen excuses voor het leed dat hen is aangedaan niet voldoende. Maar helpt geld die vreselijke herinneringen uit te wissen? Is het nodig overheidsgeld te reserveren om dit leed te verzachten?

Volledig scherm
Het eindrapport van de onderzoekscommisie De Winter. © ANP

De conclusies in het rapport van onderzoekscommissie De Winter liegen er niet om. In de periode vanaf 1945 tot heden hebben in Nederland tienduizenden kinderen te maken gehad met ‘soms ernstig en veelvuldig fysiek en psychisch geweld in wat een veilige omgeving had moeten zijn’. 

Het geweld vond zowel plaats bij jeugdzorginstellingen als binnen pleeggezinnen. Tot in de jaren 70 was vooral sprake van geweld vanuit de groepsleiding of pleegouders richting kinderen, later schoof dat op naar geweld tussen kinderen onderling. Kwalijk is volgens de onderzoekers vooral dat er door toezichthouders te weinig werd ingegrepen, waardoor kinderen vaak lange tijd gebukt gingen onder het geweld. Velen hebben er vandaag de dag nog last van.

Wat vindt u?

Moet de overheid slachtoffers uit de jeugdzorg financieel compenseren? En zo ja, hoe bepaal je de hoogte van het bedrag? En is het voor iedereen, of ligt het aan de mate van geweld of hoe lang het duurde? Is gratis psychische hulp bieden een optie? Stuur uw mening (maximaal 200 woorden) inclusief uw volledige naam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 22 juni leest u in BN DeStem en online een greep uit de inzendingen.

  1. Ik ben echt klaar met dit kabinet
    Geef uw mening

    Ik ben echt klaar met dit kabinet

    Als alles volgens planning verloopt, gaan we in Nederland in maart 2021 weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat duurt dus nog bijna anderhalf jaar. Ondertussen is wel duidelijk geworden dat heel wat mensen in dit land ontevreden zijn, boos ook. Het huidige kabinet, Rutte III, lijkt vandaag de dag vooral druk met brandjes blussen, van woedende boeren tot boze docenten. Wordt het niet tijd voor een frisse wind? Of moet kabinet Rutte III de vier jaar vol maken?

Poll

Het legaliseren van partydrugs is dé oplossing voor het drugsafvalprobleem

  • Eens (30%)
  • Oneens (70%)
1235 stemmen