Volledig scherm
De tickets voor de concerten die The Rolling Stones dit jaar in Nederland gaven, waren in een kwartier uitverkocht. © ANP Kippa

Verbod op de bot: bescherm ticketkopende consument

GastopinieWekelijks kopen duizenden mensen kaartjes voor evenementen via internet. Regelmatig is een concert al binnen enkele minuten uitverkocht. Hoe kan dat zo snel? Wie kopen die kaarten?

door Willem Stevens en Floris Langen

Hoe vaak hoor je niet dat al na 15 minuten geen kaartje meer te krijgen is voor concerten van wereldsterren als Adele, The Rolling Stones of Miley Cyrus? Hoe kan dat, vragen velen zich af. Wie kopen al die kaarten? Naast reguliere kopers zijn er mensen, die op grote schaal tickets opkopen van concerten, voetbalwedstrijden of festivals, om deze door te verkopen met winstmaken als grote doel. Zij maken hierbij gebruik van ‘bots’.

Bots zijn computerprogramma’s die worden ingericht om taken uit te voeren. Zij doen dit vele malen sneller dan een normaal persoon. Door zo tickets op te kopen, wordt schaarste gecreëerd. En bij schaarste stijgen de prijzen. Dit soort praktijken moet stoppen, zodat iedereen gelijke kansen heeft om tickets te kopen, voor de oorspronkelijke prijs.

Verontwaardigd

Quote

Vele miljoenen euro’s zijn ondertus­sen uit de zakken geklopt van talloze muziek- en sportlief­heb­bers

Willem Stevens en Floris Langen

Afgelopen mei waren de tickets voor de concerten van The Rolling Stones binnen een kwartier uitverkocht. Enkele minuten later werden de kaarten al flink duurder aangeboden op websites die zich specialiseren in ‘tweedehands’ tickets. Artiesten balen van dit soort malafide praktijken. Een aantal voorbeelden: een kaartje voor Ruth Jacott via haar eigen website kostte € 35,20, via onlineticketshop.nl was de prijs 80 euro. Kaartjes voor Jan Smit kostten € 47,50, via ticketstudio.nl 65 euro. Artiesten krijgen hierover verontwaardigde reacties van hun fans. Die denken dat het prijsverschil naar de artiest gaat. Maar een ticket dat voor woekerprijzen wordt doorverkocht, levert de artiest geen cent extra op.

In 2010 is een twee jaar eerder ingediend wetsvoorstel door de Tweede Kamer aangenomen, waarin stond dat tickets niet voor meer dan 120 procent van de originele prijs mogen worden doorverkocht. Dit betekent dat de handel voor tussenhandelaren niet langer lucratief is. In het aangenomen wetsvoorstel stond dat wanneer een consument op internet een ticket koopt, dat voor meer dan 20 procent van de originele verkoopprijs wordt aangeboden, de consument het ‘te veel betaalde bedrag’ kan terugvorderen.

Volledig scherm
© ANP XTRA

In oktober van dit jaar – 7 jaar later dus! – was dit wetsvoorstel eindelijk aan de beurt in de Eerste Kamer. Vele miljoenen euro’s zijn ondertussen uit de zakken geklopt van talloze muziek- en sportliefhebbers. De ticketmaffia heeft zijn zakken kunnen vullen over de rug van ticketkopend Nederland. Enkel vanwege de bureaucratische regeltjes die hier gelden. We schrijven 24 oktober 2017: de Eerste Kamer keurt het wetsvoorstel om de woekerprijzen te reguleren af. Het is de totale waanzin voorbij. Het heeft zeven jaar geduurd om in te zien dat het betreffende wetsvoorstel ‘praktisch niet uitvoerbaar is’.

De Eerste Kamer concludeerde dat het in 2010 ingediende voorstel ernstig tekortschoot. De manier waarop de doorverkoop van tickets gereguleerd moest worden volgens het voorstel, blijkt kort door de bocht praktisch niet uitvoerbaar. Begrijpelijk dus dat het wetsvoorstel wordt afgekeurd. Het idee om de consument ná aankoop van een te duur ticket een oplossing te bieden, was omslachtig en onhandig.

Nieuwe wet

Een veel betere oplossing is om bots te verbieden. Eind december 2016 is in Amerika de BOTS Act aangenomen. Deze wet houdt in dat bots verboden worden en ticketaanbieders verplicht anti-bot-software op hun sites moeten aanbieden. Op deze manier worden kaarten op een eerlijkere manier aangeboden via internet. En het verkleint de kans dat handelaren vraag en aanbod op de ticketmarkt beïnvloeden.

De Nederlandse overheid zou dit Amerikaanse voorbeeld moeten volgen, om zo de woekerprijzen ook hier uit te bannen. De overheid is er om de consument te beschermen, maar daarin schiet zij op dit gebied vooralsnog ernstig tekort.

Willem Stevens uit Breda en Floris Langen uit Teteringen, beiden afgestudeerd hbo-studenten Commerciële Economie, schreven deze opinie voor hun Pre-Master Strategic Management aan de Tilburg University.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
1133 stemmen