Volledig scherm
© anp

Tabak hoort bij de boodschappen

Geef uw meningEn ligt er een plan om sigaretten en tabak niet meer aan te bieden bij supermarkten en tankstations. Rookwaar kopen bij de boodschappen of na het tanken is er dan niet meer bij. Terecht?

Rokers krijgen het steeds moeilijker in Nederland. Eerst werden ze verbannen van hun werkplek, daarna uit kroegen en andere openbare gelegenheden. Vervolgens van bepaalde openbare plekken in de buitenlucht, zoals bij een ziekenhuis, op het schoolplein of op terrassen. En als het plan van CDA en ChristenUnie doorgaat, moeten ze straks dus ook nog eens omrijden voor hun pakje sigaretten of buidel shag.

Supermarkteigenaren en pomphouders zijn niet blij met het voorstel. Rookwaar trekt klanten naar hun zaak, dus als zij dit meer mogen verkopen, betekent dat omzetverlies. Dat rokers op steeds minder plekken welkom zijn en dat het hen steeds moeilijker wordt gemaakt rookwaar te kopen, heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat roken ongezond is. De overheid wil deze gewoonte – verslaving – uitbannen. Maar slaat de Nederlandse overheid met dit nieuwe plan niet door? Zijn rokers niet zelf verantwoordelijk? Het idee is dat sigaretten, sigaren en tabak straks alleen nog bij speciaalzaken te koop zijn. Dat betekent voor veel rokers een flink eind om.

Wat vindt u?

Hoort rookwaar bij de boodschappen, of is het een goed dat deze producten uit supers en tankstations verdwijnen? En waarom? Mag de overheid betuttelen als het om gezondheid gaat, of zijn mensen zelf verantwoordelijk? Stuur uw mening (maximaal 200 woorden) inclusief uw naam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 29 februari leest u in BN DeStem een greep uit de inzendingen.

Poll

Het legaliseren van partydrugs is dé oplossing voor het drugsafvalprobleem

  • Eens (30%)
  • Oneens (70%)
1235 stemmen