Volledig scherm
Minister van Landbouw, Carola Schouten. © EPA

Stop met roofbouw op de landbouw

LezersbrievenLezersbrieven woensdag 7 maart 

Roofbouw

In onze geschiedenis werd altijd veel zorg gedragen voor het land en in eerste plaats gedacht aan wat de volgende generaties nog met het land zouden kunnen aanvangen. De grond kon alleen bevrucht worden met de mest die de veestapel produceerde.

De landbouw heeft zich de afgelopen decennia enorm ontwikkeld. Van paard en kar naar trekker met voorlader et cetera. Alles moet groter, sneller en meer. In veel gevallen wordt er kunstmest gebruikt om het land meer te laten produceren. Renske Hijbeek concludeert in haar proefschrift aan de Universiteit van Wageningen dat organische mest een betere invloed heeft op de grondkwaliteit dan kunstmest. Ook Peter de Cock, een van de weinige Belgische schapenboeren, meldde mij dat alle mest van een boerenbedrijf terug moet op alle weiden en akkers waar het vee zelf heeft gegeten. Daar gaat het momenteel mis. Een koe eet en drinkt ongeveer 80 (!) kilo per dag en levert zo’n 60 kilo mest en urine en 30 kilo melk. Dat betekent dat we meer van het land halen, dan er mest op terugkomt. Dat noem ik roofbouw.

Onze minister van Landbouw moet ingrijpen. Er moeten geen megabedrijven bijkomen. Hiermee wordt het mestprobleem opgelost. Bovendien zorgt het ervoor, dat alle agrariërs weer een eerlijk en gelijkwaardig inkomen krijgen.

Jan Rops, Chaam

Volledig scherm
Ook kinderen helpen mee in de strijd naar een rookvrije generatie. © Rookvrije Generatie

Rookvrije generatie

Toen laatst het bericht naar buiten kwam dat het Openbaar Ministerie de vier grote tabaksproducenten niet gaat vervolgen, was ik verbaasd. Hoe kan het OM zo iets groots niet aanpakken? On-ze verzorgingsstaat staat voor welzijn en welvaart van de burgers. Waarom bestaan er dan nog sigaretten?

We pleiten voor een rookvrije generatie, maar jongeren kunnen nog steeds aan sigaretten komen. Jeugd gaat in pauzes of tijdens tussenuren van het schoolplein af om even te roken. Vreemd, omdat sigaretten niet meer aan mensen onder de 18 jaar verkocht mogen worden. Veel tabaksfabrieken houden zich in deze zaak schuil, ze vinden dat ze niets verkeerd doen. ‘Alles wordt volgens de regels gedaan.’

Maar het belangrijkste probleem vergeten: de jongeren. De wet zegt niet voor niets: tot 18 jaar niet roken en niet drinken. Hoe kan het dan dat zo veel jongeren toch aan sigaretten komen? We vechten toch met zijn allen voor die rookvrije generatie? Pak de tabaksindustrie aan en zorg dat jongeren schoon blijven.

Janneke Eulenpesch, Prinsenbeek

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Maickel Prasing heette in zijn carnavalspreek alle mensen welkom in zijn kerk
  Lezersbrieven

  Maickel Prasing heette in zijn carnavals­preek alle mensen welkom in zijn kerk

  Naar aanleiding van het verhaal Rumoer om regenboogpad in BN DeStem van 8 maart, vraag ik mij af: Waarom wordt er zoveel aandacht geschonken aan een stel conservatieve medeburgers die het goede werk van een pastoor afbreken? En dat is nog zacht uitgedrukt, want we vinden het hoogst ongepast om iemand met naam en toenaam zo in de krant te beledigen. Pastoor Maickel Prasing heeft in zijn carnavalspreek alle mensen van harte welkom geheten in zijn kerk, niemand uitgezonderd! Waarom moet hij nu op zo’n bijna onmenselijke manier weggezet worden door een stel ‘liefdeloze onruststokers’? Wat is er mis met de boodschap die in de kerk verkondigd werd? Lhtb’ers zijn ook mensen en in onze parochie doen ze ook nog eens een keer veel goed werk, ze werden er zelfs voor in het zonnetje gezet! Waarom worden die lieve mensen uitgemaakt voor zondaars? Kijk naar jezelf, doeslief en niet zo kwezelachtig.

poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

 • Eens (48%)
 • Oneens (52%)
779 stemmen

poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

 • Eens (75%)
 • Oneens (25%)
1133 stemmen