Volledig scherm
Minister van Landbouw, Carola Schouten. © EPA

Stop met roofbouw op de landbouw

LezersbrievenLezersbrieven woensdag 7 maart 

Roofbouw

In onze geschiedenis werd altijd veel zorg gedragen voor het land en in eerste plaats gedacht aan wat de volgende generaties nog met het land zouden kunnen aanvangen. De grond kon alleen bevrucht worden met de mest die de veestapel produceerde.

De landbouw heeft zich de afgelopen decennia enorm ontwikkeld. Van paard en kar naar trekker met voorlader et cetera. Alles moet groter, sneller en meer. In veel gevallen wordt er kunstmest gebruikt om het land meer te laten produceren. Renske Hijbeek concludeert in haar proefschrift aan de Universiteit van Wageningen dat organische mest een betere invloed heeft op de grondkwaliteit dan kunstmest. Ook Peter de Cock, een van de weinige Belgische schapenboeren, meldde mij dat alle mest van een boerenbedrijf terug moet op alle weiden en akkers waar het vee zelf heeft gegeten. Daar gaat het momenteel mis. Een koe eet en drinkt ongeveer 80 (!) kilo per dag en levert zo’n 60 kilo mest en urine en 30 kilo melk. Dat betekent dat we meer van het land halen, dan er mest op terugkomt. Dat noem ik roofbouw.

Onze minister van Landbouw moet ingrijpen. Er moeten geen megabedrijven bijkomen. Hiermee wordt het mestprobleem opgelost. Bovendien zorgt het ervoor, dat alle agrariërs weer een eerlijk en gelijkwaardig inkomen krijgen.

Jan Rops, Chaam

Volledig scherm
Ook kinderen helpen mee in de strijd naar een rookvrije generatie. © Rookvrije Generatie

Rookvrije generatie

Toen laatst het bericht naar buiten kwam dat het Openbaar Ministerie de vier grote tabaksproducenten niet gaat vervolgen, was ik verbaasd. Hoe kan het OM zo iets groots niet aanpakken? On-ze verzorgingsstaat staat voor welzijn en welvaart van de burgers. Waarom bestaan er dan nog sigaretten?

We pleiten voor een rookvrije generatie, maar jongeren kunnen nog steeds aan sigaretten komen. Jeugd gaat in pauzes of tijdens tussenuren van het schoolplein af om even te roken. Vreemd, omdat sigaretten niet meer aan mensen onder de 18 jaar verkocht mogen worden. Veel tabaksfabrieken houden zich in deze zaak schuil, ze vinden dat ze niets verkeerd doen. ‘Alles wordt volgens de regels gedaan.’

Maar het belangrijkste probleem vergeten: de jongeren. De wet zegt niet voor niets: tot 18 jaar niet roken en niet drinken. Hoe kan het dan dat zo veel jongeren toch aan sigaretten komen? We vechten toch met zijn allen voor die rookvrije generatie? Pak de tabaksindustrie aan en zorg dat jongeren schoon blijven.

Janneke Eulenpesch, Prinsenbeek

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moet meer vrouwen in politiek een doel op zich zijn?
    Geef uw mening

    Moet meer vrouwen in politiek een doel op zich zijn?

    De coalitievorming na de gemeenteraadsverkiezingen zit er nagenoeg overal op. En wat blijkt? Het aantal vrouwen op het pluche blijft (weer) ernstig achter bij het aantal mannen. In bijna honderd colleges zit deze raadsperiode geen enkele vrouw op een wethoudersstoel. En daar zitten ook veel (middel)grote steden tussen. Plekken waarvan je verwacht dat er voldoende mensen wonen om geschikte mannelijke én vrouwelijke kandidaten te vinden. Waarom is die verhouding toch zo scheef? Is er minder interesse voor (gemeente)politiek bij vrouwen? Zijn zij minder capabel voor het wethouderschap?

poll

Het legaliseren van partydrugs is dé oplossing voor het drugsafvalprobleem

  • Eens (30%)
  • Oneens (70%)
1235 stemmen