Stop het klakkeloos onttrekken van grond aan landbouw
GASTOPINIEDe landbouwsector moet circulair en duurzamer worden, maar tegelijkertijd verliest de sector aan ruimte omdat investeerders landbouwgrond opkopen om zonneweides te plaatsen. Dat bijt elkaar, dus stop daarmee.
Delen per e-mail
door Sjaak van Schie
Liefst 8 hectare landbouwgrond per dag wordt in Nederland onttrokken aan de landbouw. Grond die vervolgens wordt ingezet voor woningbouw, industriegebied, recreatie en sinds enige tijd ook voor zogenoemde zonneweides.
De overheidsubsidies zijn zo geregeld dat het juist zeer profijtelijk is grote terreinen landbouwgrond in te zetten voor bijvoorbeeld zonneweides vol zonnepanelen
Bovenstaande woorden sprak Rijksbouwmeester Floris Alkemade vorige week dinsdag uit tijdens zijn speech bij de Dutch Design Week in Eindhoven. Hij sprak daar in het kader van de prijsvraag Brood en Spelen. Deze actie is in het leven geroepen om de verpaupering van het platteland een halt toe te roepen en nieuwe economische dragers een kans te bieden.
Opvallend hierbij is dat ook de ecologische dragers een prominente plaats innemen. Je zou zeggen: eindelijk! Floris Alkemade stelde dat in navolging van de visie van het rijk en de provincie bij het bepalen waar zonnepanelen kunnen komen, de ladder van duurzaamheid gehanteerd moet worden. Deze ladder houdt in dat eerst alle andere mogelijkheden zoals daken van particulieren en distributiecentra benut moeten worden voor energieopwekking. Pas als al die opties niet mogelijk zijn, kom je uiteindelijk bij het gebruik van landbouwgrond uit.
Om de landbouwsector circulair en duurzaam te maken is juist meer grond nodig en dus niet minder
Wat is echter het geval, de overheidsubsidies zijn zo geregeld dat het juist zeer profijtelijk is grote terreinen landbouwgrond in te zetten voor bijvoorbeeld zonneweides vol zonnepanelen. De ladder van duurzaamheid wordt daardoor vaak helemaal niet bekeken. De investeringen voor van die grote velden vol panelen zijn ook zo groot, dat een soort van cowboywereld van snelle (buitenlandse) jongens de markt bepaalt. Winsten vloeien daarmee ook nog eens naar het buitenland.
Ik zie tenminste twee goede redenen om te voorkomen dat grote delen van onze Nederlandse landbouwgrond verdwijnen onder zonnepanelen. Ten eerste dat er nu een nota van de minister van Landbouw ligt om de landbouwsector circulair en duurzaam te maken. Om dit plan mogelijk te maken is juist meer grond nodig en dus niet minder!
Is er een oplossing? Ja, die is er. In Brabant hebben we bijvoorbeeld de regionale bundeling van de achttien West-Brabantse gemeenten. Op dat niveau moet overleg plaatsvinden hoe om te gaan met landbouwgrond. Niet alleen hier, maar overal in Nederland moeten gemeenten de krachten bundelen.
Bekijk als regio hoe deze transitie het best vormgegeven kan worden. Betrek alle facetten van duurzaamheid hierbij. Start gezamenlijk een lobby in Den Haag zodat bij de volgende verdeling van de Subsidie voor Duurzame Energie (SDE) een grotere differentiatie wordt aangebracht bij de toewijzing. Stimuleer de voorkeur voor panelen op eigen of andermans dak met hogere subsidiebijdrages en pleit ervoor dat er geen of lage subsidies worden uitgekeerd bij de aanvraag voor zonneweides. Dat zal de run op landbouwgrond voor dit soort projecten zeker doen afnemen.
* Sjaak van Schie uit Oud-Drimmelen is mede-oprichter van de Agrarische Natuurvereniging (ANV) Drimmelen en voorzitter van het collectief van ANV’s in West-Brabant.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
COLUMN Waar zijn die superslimme algoritmes als het om nepberichten over Hélène gaat?
Hélène Hendriks, die kwam ik deze week wel vijf keer tegen. Niet op straat in haar woonplaats Breda. Niet op tv, bij een van de voetbaluitzendingen die ze presenteert. Nee, op Twitter. -
COLUMN Geen hatelijk gehak in 2021, doe je mee?
Welkom op 1 januari 2021. Zullen we stoppen met hakken, vandaag? Het aantal mensen dat elkaar in woorden met de grond gelijk maakt, groeit sneller dan het virus. Neem de minister die zich kapot werkt in coronatijd. Hem aanspreken op zijn beleid, lijkt me prima. Maar Hugo de Jonge wordt tot onder zijn wortels afgezaagd. -
PREMIUM
COLUMN Jongeren die Bredase agenten aanvielen niet aangepakt: hoe kan dat?
Terwijl overal de oorlog wordt verklaard aan vuurwerkvandalen, zijn de jongeren die een jaar geleden Bredase agenten aanvielen nog niet strafrechtelijk vervolgd. Je zou maar in de vuurlinie staan tijdens de jaarwisseling. Agenten werden bekogeld met vuurwerkbommen en molotovcocktails, een buschauffeur sprak van een ‘bom’ en bewoners sidderden in hun huizen. -
PREMIUM
COLUMN Van Goghtorens: leuk bedacht, maar voor wie eigenlijk?
Uitkijktorens zijn in. Je hoeft er in Brabant maar eentje te beklimmen, of je ziet alweer een andere staan. Daar kunnen er nog wel een paar bij, dachten de initiatiefnemers van de Van Gogh Homeland Experience. -
PREMIUM
Coronakerst
Het was dé brandende vraag op de lippen van miljoenen persconferentie-kijkers afgelopen dinsdag: mogen we tijdens de kerst weer met de hele familie aan één tafel?
-
PREMIUM
COLUMN Het Brabantse provinciebestuur is afhankelijk geworden van een ongeleid projectiel
De mensen met een sterke maag blijven over, hoorde ik deze week. En dat ging niet over mogelijke bijwerkingen van het coronavaccin, een opdracht in Kamp Van Koningsbrugge of deelnemers aan een wedstrijdje oliebollen vreten. -
PREMIUM
column ‘Nu zijn we échte vuurwerkmannen, hè opa!’
‘Spannend, opa!’ Kleinzoon stond te gloeien van opwinding. We gingen vuurwerk afsteken. Veel mooier wordt het leven niet, wisten wij samen zeker. -
PREMIUM
column Waarom moeten we ‘gewoon weer eens lachen om homo's’?
‘Er moet ook weer eens gewoon gelachen kunnen worden om homo's.’ Dat was de kop boven een Volkskrantinterview, afgelopen zaterdag, met Youp van 't Hek. Ik heb het artikel weggelegd. Vanwege die kop.