Volledig scherm
Het bezoeken van een scholen kan bijdragen aan een beter beeld van de diverse scholen. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Stem van kind is het belangrijkst bij schoolkeuze

Geef uw meningAfgelopen woensdag zat de jaarlijkse Schoolkeuzebijlage bij BN DeStem, een handvat voor ouders van kinderen die op het punt staan over te stappen van het basis- naar het middelbaar onderwijs. Maar in hoeverre hebben ouders invloed op de schoolkeuze van hun kroost? Of is het juist andersom? Buiten het niveau-advies vanuit de basisschool moet vooral het kind een goed gevoel hebben bij de middelbare school die gekozen wordt, toch?

Quote

Simpelweg kiezen voor de dichtstbij­zijn­de school is er vandaag de dag vaak niet meer bij

Het zijn roerige tijden voor veel ouders van kinderen die momenteel in groep 8 van het basisonderwijs zitten. Binnen afzienbare tijd moet de definitieve schoolkeuze gemaakt worden voor het middelbare onderwijs, maar dat is zo eenvoudig nog niet. 

Tal van factoren spelen een rol bij de keuze welke school het beste past bij een kind. Simpelweg kiezen voor de dichtstbijzijnde school is er vandaag de dag vaak niet meer bij. Buiten de verschillende onderwijsniveaus, bieden veel scholen speciale programma’s gericht op bijvoorbeeld sport, cultuur of techniek. En er zijn scoringslijsten, die inzicht geven in de kwaliteit van scholen. 

En dan speelt ook gevoel nog een grote rol: waar voelt het kind zich prettig? En hoe zit dat bij de ouders? Wat als dat ouders en kind niet op één lijn zitten wat schoolkeuze betreft? Wie heeft dan de beslissende stem?

Wat vindt u?

Moet het kind de doorslaggevende stem hebben als het om schoolkeuze gaat? Of moeten ouders – en school? – daar juist actief in sturen? Stuur uw mening (in max. 200 wrd) incl. voor-, achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 19 januari leest u een greep uit de inzendingen in BN DeStem en online.

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
1133 stemmen