Volledig scherm
Nederland kampt met een fors mestoverschot. Hoe pak je dat aan? © ANP XTRA KOEN SUYK

Stank? Bewerk mest in slimme installatie

gastopinieIn de krant verschijnen regelmatig artikelen over de problemen met veehouderij en dan met name de emissie van geurstoffen naar de omgeving. Onlangs ging het over de gebrekkige staat van luchtwassers, en recent een initiatief van de provincie om te komen tot een APK voor stallen.

Zeer goede initiatieven en zeker de moeite waard om te onderzoeken, maar de essentie ontbreekt naar mijn mening. Het is te lineair en te curatief. Niet de stal moet emissieloos worden, maar de dierlijke mest moet emissieloos worden. Dan heeft dat meteen ook een effect buiten de stal, bij opslag, bij uitrijden en vanuit de bodem.

Voor de duidelijkheid, er bestaan ook stoffen die kunnen emitteren maar niet reukbaar zijn, zoals methaan. Ook een belangrijk aandachtsgebied, helaas volledig onbekend in het dierlijke-mestdossier.

Echte remedie

Graag wil ik dus weer aandacht vragen voor een echte remedie en dat is mestbewerken. En dat aanvangen zo rap mogelijk als de mest het lichaam van het dier verlaten heeft, dus op verse mest. Dat vraagt processen als dik-dunscheiding (lees urine en feces scheiding), vergisting en bewerking naar emissieloze mest. Als je van ammoniak ammonium maakt, dan kan het al niet meer naar de luchtfase emitteren en via Nitraat al helemaal niet.

In 2016 is door de provincie in een statenbesluit geschreven dat alle mest bewerkt zou moeten worden, de werkelijkheid is helaas anders omdat mestbewerken om installaties vraagt, en daar zit de grote angst. Op dit moment vergist alle mest, waarbij het ontweken biogas/methaan gewoon 'ins Blaue hinein' gaat. Dat opvangen en slim benutten lijkt me een belangrijke duurzaamheidsplicht. Dat vraagt inderdaad om installaties.

Te klein

Cruciaal is dan de vraag: op welke schaal? Ik ben van mening niet op de schaal van de individuele veehouder, daarvoor is de schaal veelal te klein. Er moet aandacht, kennis en vakmanschap zijn. Ook niet op hele grote schaal, dat kost veel te veel vervoersbewegingen. Dus ergens daartussenin.

Dat juist vraagt coöperatief gedrag, om een supply chain van mest, ook - en dat is niet onbelangrijk- in samenwerking met de benutters van die mest, de akkerbouw en tuinbouw. Want we moeten niet vergeten dat zolang er nog kunstmest gebruikt wordt in dit land, ook in Brabant, ik het woord mestoverschot niet kan uitleggen.

Johan Raap, Centre of Expertise Biobased Economy, Avans Hogeschool in Breda

poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
1133 stemmen