Volledig scherm
Sparen. Lang niet elke Nederlander zet volgens onderzoek voldoende geld opzij voor onvoorziene uitgaven. © ANP Koen Suyk

Sparen is zinloos, ik leef bij de dag!

Geef uw meningUit onderzoek van de Rabobank is gebleken dat ruim een derde van de 20- tot 45-jarige Nederlanders minder dan 3.000 euro op zijn spaarrekening heeft staan. Dat niet alleen studenten, maar ook een flink deel van de mid-dertigers en veertigers amper een financiële buffer opbouwt, baart zorgen. Maar ja, als banken nog amper spaarrente uitkeren, wat levert sparen dan nog op?

Quote

Wie nog een beetje wil leven naast al die vaste lasten, houdt vaak weinig over om te sparen

Onze voorouders verstopten hun zuurverdiende centen in een oude sok. Onze ouders zetten het op een rekening en kregen als beloning een mooie spaarrente van de bank, waardoor sparen rendement opleverde. Maar wie nu geld opzijzet bij een bank kan fluiten naar een mooie rente. De percentages zijn tot nihil geslonken. Dat stimuleert niet.

Daarnaast is het leven er de afgelopen decennia ook niet goedkoper op geworden. Wie alleen al optelt wat hij maandelijks aan abonnementen (telefoon, Netflix, sportschool, etc) en verzekeringspremies aftikt, schrikt zich een hoedje. Wie nog een beetje wil leven naast al die vaste lasten, houdt vaak weinig over om te sparen. Of is dat een aangeleerd uitgavepatroon? Kunnen veel mensen eigenlijk niet goed meer met geld omgaan en wordt daarom nog maar zo weinig gespaard?

Wat denkt u?

Hoe belangrijk is het vandaag de dag om een geldbuffer te hebben? Is sparen een must, of moet iedereen zelf weten wat ie met zijn centen doet? En als u spaart, bij welk bedrag in uw reservepotje voelt u zich dan prettig? Stuur uw mening (in max. 200 woorden) incl. voor- en achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 20 oktober leest u in BN DeStem en online een greep uit de inzendingen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. ‘Vergoeding na geweld jeugdzorg is niet nodig’
  Geef uw mening

  ‘Vergoeding na geweld jeugdzorg is niet nodig’

  Het onderzoek naar geweld dat kinderen in de jeugdzorg de afgelopen decennia hebben ondergaan, deed flink wat stof opwaaien. Veel slachtoffers zijn blij met de erkenning en een deel van hen hoopt nu op een schadevergoeding vanuit het Rijk. Zij vinden alleen excuses voor het leed dat hen is aangedaan niet voldoende. Maar helpt geld die vreselijke herinneringen uit te wissen? Is het nodig overheidsgeld te reserveren om dit leed te verzachten?
 2. ‘Voor mij is Arnouts onbetwist de beste trainer’
  Lezersbrieven

  ‘Voor mij is Arnouts onbetwist de beste trainer’

  De voetbalawards zijn door BN De Stem weer uitgereikt en u hebt terecht de mooiste prijzen aan Moerse Boys geschonken. Alleen vergeten jullie de titel beste trainer ook naar Moerse Boys te laten gaan, naar trainer Jurgen Arnouts. Bang dat Moerse Boys anders te veel prijzen zou pakken? Moerse Boys-trainer Jurgen Arnouts werkt met allemaal echte clubjongens, terwijl winnaar Van Poelje van Baronie alleen kan werken met gehaalde spelers. De kwaliteit die de eigen vereniging heeft geleverd, is door hem afgeserveerd. Duidelijker kan het niet als het hele tweede team, bestaande uit spelers die net 20 jaar oud zijn, besluit ergens anders te gaan voetballen. Nee, voor mij is onbetwist de beste trainer toch echt Jurgen Arnouts. Nu de promotie nog!

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

 • Eens (48%)
 • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

 • Eens (75%)
 • Oneens (25%)
1133 stemmen