Volledig scherm
© ANP

Smileys in de krant?

Geef uw meningSommige leestekens die Nederlanders al fervent gebruiken op WhatsApp, Facebook of Snapchat, verdienen ook een plek in kranten en andere serieuze teksten, zo stelt Hans Bennis afgelopen maandag in BN DeStem. De algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie vindt dat bijvoorbeeld de knipoog ;-), het driedubbele gebruik van uitroeptekens of de combinatie van uitroep- en vraagteken een goede aanvulling kunnen zijn op de gebruikelijke leestekens. Wat vindt u? Ruim baan voor dit idee of houdt u het liever bij het oude?

Taal verandert continu. Voor de één een vloek, voor de ander een zegen. Waar de liefhebber van klassieke woorden geniet van aanstonds, ambivalent of vigeren, doet een ander ze af als hopeloos ouderwets. Waar de een losgaat met smileys op Facebook, vindt de ander het een vorm van taal in verval. Hoe kijkt u naar dit onderwerp? Vindt u dat wij als krant veranderingen in de taal snel moeten omarmen of het juist zo lang mogelijk moeten uitstellen? Welke veranderingen in taal zou u meteen ruim baan geven of juist heel snel in de ban doen? Is uw eigen taalgebruik aan verandering onderhevig?

Wat vindt u?

We zijn benieuwd naar uw mening over de oproep van Hans Bennis, maar reacties over andere veranderingen in relatie tot taal in de krant zijn ook van harte welkom. Stuur uw mening (max. 200 woorden) inclusief uw voor- en achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl 

Lees volgende week een greep uit de reacties.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Seksliedjes slecht voor imago carnavalsfeest
  Geef uw mening

  Sekslied­jes slecht voor imago carnavals­feest

  Hoe harder en schuiner, hoe liever, lijkt het credo als je de carnavalsliedjes anno 2019 hoort. Niet dat er vroeger geen schunnige carnavalsnummers bestonden – integendeel – maar die teksten waren minder recht voor zijn raap dan ‘Ik wil je pijpen, pijpen, pijpen.... (van je broek wat korter maken)’ van de dames van Sjansjee of ‘Mijn piem is goed gewassen, het smegma is eraf’ uit het carnavalsnummer Potentie van Stefan & Sean ft. Bram Krikke. Die laten niets aan de verbeelding over. Geven dit soort liedjes carnaval een slecht imago?
 2. Dus dit is de toekomst, topclubs als een rondreizend circus
  PREMIUM
  COLUMN

  Dus dit is de toekomst, topclubs als een rondrei­zend circus

  Uiteraard komt het idee overwaaien uit het mekka van de sportmarketing, the United States of America. De NBA speelt één keer per jaar een officieel potje competitie-basketbal overseas in Londen. Doel is om de sport te globaliseren, zieltjes en sponsors te winnen in Europa. Vorige maand was het weer zo ver. In een uitverkocht O2 wonnen de Washington Wizards in de laatste seconde met 101-100 van The New York Knicks. Een thriller, dat wel.

poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

 • Eens (75%)
 • Oneens (25%)
1133 stemmen