Volledig scherm
De kolossale St. Engelbertuskerk van Prosperdorp valt in het niet bij de enorme koeltorens van kerncentrale Doel. © Camile Schelstraete

Slapen we naast een tijdbom?

LezersbrievenLezersbrieven woensdag 9 mei 2018

Doel

Op die dag dat Doel wereldnieuws wordt. Op die dag dat iedereen zich afvraagt hoe het zover heeft kunnen komen en honderdduizenden, wellicht miljoenen mensen verdreven worden van huis en haard. Op die dag waarop vele slachtoffers vallen en iedereen geadviseerd wordt toch die jodiumpillen te slikken. Op die dag waarop veel geïnvesteerd kapitaal plotseling niets meer waard is. Op die ene dag waarop zich een enorme crisis ontwikkeld.

Op die dag weet iedereen dat we allemaal sliepen naast een tijdbom die ooit zou afgaan. Maar nu slapen we allemaal door naast een centrale die al lang gesloten had moeten worden en wachten we. Waarop? Wie weet waait de wind gunstig die ene dag. Maar die kans is klein.

Rob Bal, Roosendaal

Biesbosch

Blijf zoveel mogelijk van de Biesbosch af. Alleen meer controleren op snelheid. Vooral speedboten brengen schade aan oevers en nesten van watervogels.

Volledig scherm
Een ree. © Getty Images/iStockphoto

Jan v.d. Wielen, Zwijndrecht

Jacht op ree

Het voorstel om de ree met enkele honderden te beperken, begrijp ik vanuit het oogpunt van de beperkte leefomgeving van deze dieren en met het oog op hun veiligheid. Maar overlast vind ik een slechte motivatie. Net als voor wil-de zwijnen, edelherten, ganzen, zwanen en vele ander dieren die zogenaamd voor overlast zouden zorgen.

Opvallend is dat er altijd vanuit de mens geredeneerd wordt. De mens wil steeds meer ruimte en een luxer leven. Ze eist meer leefomgeving op van de dieren voor wegen, huizen, industrie et cetera. Daarnaast wordt de steeds kleiner wordende leefomgeving van dieren vervuild door ons afval.

Men zegt dan dat de dieren, in dit geval de ree, ons overlast bezorgen. Ik zou tegen al die mensen die overlast ervaren willen zeggen: bekijk het eens vanuit het dier. Wat moeten zij met al die overlast die wij mensen hun bezorgen? De dieren gebruiken hun beperkte ruimte om te overleven, wij mensen om rijkdom en luxe te vergaren. Misschien toch iets om over na te denken als we weer een diersoort willen ombrengen, omdat deze zogenaamd overlast veroorzaakt.

Volledig scherm
De HSL-brug over het Hollands Diep. © ANP

C. Schoutens, Standdaarbuiten

HSL-brug

Volgens ingewijde kon de HSL-brug wel honderd jaar mee zonder onderhoud. Deze ingewijde kunnen ze wat mij betreft ook bij het oud ijzer zetten, wat de verroeste brug na 13 jaar al is.

Jan van Leest, Zevenbergen

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Maickel Prasing heette in zijn carnavalspreek alle mensen welkom in zijn kerk
  Lezersbrieven

  Maickel Prasing heette in zijn carnavals­preek alle mensen welkom in zijn kerk

  Naar aanleiding van het verhaal Rumoer om regenboogpad in BN DeStem van 8 maart, vraag ik mij af: Waarom wordt er zoveel aandacht geschonken aan een stel conservatieve medeburgers die het goede werk van een pastoor afbreken? En dat is nog zacht uitgedrukt, want we vinden het hoogst ongepast om iemand met naam en toenaam zo in de krant te beledigen. Pastoor Maickel Prasing heeft in zijn carnavalspreek alle mensen van harte welkom geheten in zijn kerk, niemand uitgezonderd! Waarom moet hij nu op zo’n bijna onmenselijke manier weggezet worden door een stel ‘liefdeloze onruststokers’? Wat is er mis met de boodschap die in de kerk verkondigd werd? Lhtb’ers zijn ook mensen en in onze parochie doen ze ook nog eens een keer veel goed werk, ze werden er zelfs voor in het zonnetje gezet! Waarom worden die lieve mensen uitgemaakt voor zondaars? Kijk naar jezelf, doeslief en niet zo kwezelachtig.

poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

 • Eens (48%)
 • Oneens (52%)
779 stemmen

poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

 • Eens (75%)
 • Oneens (25%)
1133 stemmen