Volledig scherm
Ferry van de Zaande & Veul Gère namen in 2014 samen de carnavalshit ‘De Gròzzie van Mèn Buurvrouw’ op. © gratis

Seksliedjes slecht voor imago carnavalsfeest

Geef uw meningHoe harder en schuiner, hoe liever, lijkt het credo als je de carnavalsliedjes anno 2019 hoort. Niet dat er vroeger geen schunnige carnavalsnummers bestonden – integendeel – maar die teksten waren minder recht voor zijn raap dan ‘Ik wil je pijpen, pijpen, pijpen.... (van je broek wat korter maken)’ van de dames van Sjansjee of ‘Mijn piem is goed gewassen, het smegma is eraf’ uit het carnavalsnummer Potentie van Stefan & Sean ft. Bram Krikke. Die laten niets aan de verbeelding over. Geven dit soort liedjes carnaval een slecht imago?

Carnaval is het feest van de lol. Het feest waarbij alles kan en mag, al zijn er natuurlijk grenzen. Zeker op seksueel gebied, al wordt daar vooral boven de rivieren soms aan getwijfeld. De vraag is in hoeverre carnavalsliedjes met direct op seks getinte teksten bijdragen aan dat imago. Natuurlijk kent de geschiedenis van de carnavalsmuziek niet enkel brave nummers als ’s Nachts na tweeën of Brabantse nachten zijn lang. Maar die liedjes draaien dan wel zo om de hete brij heen, dat het meezingen ervan geen ongemak oproept. Denk aan Puntje d’rin, puntje d’ruit van De Slijpers (1981) of De gròzzie van mèn buurvrouw van Ferry van de Zaande en Veul Gère (2014). Teksten met een dikke knipoog.

Wat vindt u?

Waar ligt wat u betreft de grens tussen lollig en over de top? Tasten te schunnige liedjes volgens u het imago van carnaval aan? Of gaat u het ‘pijpenlied’ van Sjansjee gewoon luidkeels meezingen? 

Stuur uw mening (max. 200 woorden) incl. uw voor- en achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 23 februari leest u een greep uit de inzendingen in BN DeStem en online.

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
1133 stemmen